Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Műtárgypiaci találós kérdés: oldtimer és Banksy egyben, mi az?

Műtárgypiaci találós kérdés: oldtimer és Banksy egyben, mi az?

Esett már szó a Senki többet? blogban többször is régi autók árverezéséről, máskor Banksy, a rejtőzködő brit graffiti-művész műkereskedelemi szerepléseiről, most viszont valami olyasmi következik, ami eddig még (legalábbis itt) nem volt: a Bonhams árverezőház szeptember 14-én ugyanis egy olyan tételt kínál a gyűjtőknek, ami egyesíti a fenti két műtárgypiaci kategóriát. A „two in one”: egy régi kamion, Banksy által „összefirkálva”.

- hirdetés -

A régi nyomtatványokkal kereskedő ügynök, Thomas Dodd és társa, Walter Bonham könyvszakértő által 1793-ban Londonban alapított Bonhams aukciósház, amelyik az 1850-es évek óta árverez rendszeresen ékszereket, porcelánokat, bútorokat, fegyvereket és különleges borokat, ma már az egyik legismertebb cég a régi autók és motorkerékpárok árverési piacán is. Szeptember közepén a dél-angliai Chichesterben rendezik meg azt az aukciójukat, amelyiknek egyik sztárja egy igazán különleges gépjármű lesz.

- hirdetés -

Banksy-truck – forrás: Bonhams

A még a múlt évezredben készült, kicsit több mint tíz méter hosszú, 2,5 méter széles és 3,7 méter magas, sokat futott Volvo FL6-os, 17 tonnás dobozos teherautó ára normál esetben néhány ezer dollár lenne a használtautópiacon, ezúttal azonban a ház által előzetesen megadott becsértéke 1–1,5 millió font (1,3–2 millió dollár; 350–530 millió forint). A különleges „értéknövekedésnek” pedig nem más az oka, mint hogy a szóban forgó kamion külső oldalainak minden négyzetcentimétere

– összesen több mint nyolcvan négyzetméter! –

be van festve, méghozzá nem kisebb művész, mint a brit graffitis Banksy által (akinek ezáltal ez a ma ismert legnagyobb felületű munkája).

Banksy-truck – forrás: Bonhams

A Bonhams a katalógusban részletesen leírja a különleges mű keletkezésének pontos történetét is: eszerint Banksy 2000 szilveszterén az ezredforduló-váltás megünneplésére egy spanyol szabadtéri partin vett részt, ahol is az elsősorban különleges pirotechnikai produkcióiról ismert Turbozone International Circus egyik vezetője megmutatta neki az egyik kamionjukat, és arra kérte, hogy dekorálja azt ki. A művész még ott, éjszaka elkezdte a munkát, majd a következő két hétben fejezte be a művet, amelyet végül is a Turbo Zone Truck címmel látott el. Az ily módon kellően feltűnővé lett gépjármű ezután a cég show-inak helyszínein „turnézott” szerte Európában és Dél-Amerikában, de a fotója szerepelt Banksy 2006-ban kiadott Wall and Piece című könyvében is.

Amúgy nem ez az első alkalom, hogy a Bonhams Banksy által kidekorált gépkocsit visz kalapács alá: 2016 júniusában Londonban már árverésre bocsájtottak egy Swat furgont, amelynek oldalaira 2006-ban Los Angelesben szintén a graffitis festett figurákat; ez akkor 200.000–300.000 fontos becsérték után 218.500 fontot (267.226 dollár) hozott a cégnek.

Ami pedig a mostani árverés további kínálatát illeti: érdekesség, hogy a Banksy-kamionnal pontosan azonos becsértékkel szerepel egy 1935-ös Bugatti Type 57 Atalante Faux Cabriolet, de az érdeklődők ezen kívül még többek között egy 1961-es Jaguár E-Type-ra, egy 1970-es Ferrari 365 GTB/4 Daytona Berlinettára, egy 1961-es Aston Martin DB4GT Sports Saloonra, vagy akár egy Ford GT-re is licitálhatnak majd – és ezek mindegyik jóval olcsóbb is az „összefirkált” kamionnál.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.