Papageno Radio
Blogok Bartók Világverseny Ők jutottak tovább a Bartók Világverseny középdöntőjébe

Ők jutottak tovább a Bartók Világverseny középdöntőjébe

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A zsűri kedd esti határozata értelmében a tervezettnél kettővel többen, tizennégyen jutottak tovább a Bartók Világverseny középdöntőjébe. A két napon át zajló elődöntő eredményképp öt magyar és egy amerikai magyar, egy ukrán, egy bolgár, egy spanyol, egy cseh, egy dél-koreai, egy kínai-amerikai, valamint két kínai versenyző folytathatja a megméretést.

Szeptember 9-én és 10-én, hétfőn és kedden lezajlott a Zeneakadémia idei Bartók Világversenyének négy elődöntős köre. A fiatal zongoristák egyenként 20 percet játszhattak, három szerzeményt kellett választaniuk: egy Bartók által zongorára komponált művet; egy Dohnányi-darabot vagy Brahms opus 10-es balladái közül az elsőt, a másodikat vagy a harmadikat; valamint egy kompozíciót Liszttől a Transzcendens etűdök, a Paganini-etűdök, a Három hangversenyetűd vagy a Két hangversenyetűd című ciklusokból.

A rangos nemzetközi zsűri – érzékelve a színvonalat – végül az előzetesen tervezett tizenkét versenyző helyett tizennégyet juttatott tovább.

Az elődöntő eredménye//Result of the preliminary

A zsűri döntött. 14 versenyző jut be az elődöntőbe. // The jury made its decision. 14 contestants get through to the semi-final.

Közzétette: Bartokworldcompetition – 2019. szeptember 10., kedd

A szerdai középdöntő két köre bár változatlanul 14 és 18:30 órai kezdettel várja a közönséget, és továbbra is lesznek szünetek, a nagyobb létszám miatt a zongoristák lényegében folyamatosan lépnek majd pódiumra a Solti Teremben.

Bartók Világverseny – fotó: Zeneakadémia / Posztós János

A középdöntőbe bekerültek névsora a verseny hivatalos oldalának nyitólapján olvasható.

A zsűri tagja, Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész és karmester szeptember 10-én az egyik szünetben elmondta: több évtizedes tapasztalata szerint egyre csak emelkedik a zongoristák játékának minősége, mint ahogy az olimpiai versenyeken is egyre jobb eredmények születnek. Meglátása szerint ezért is nehéz most pontozniuk, mert jobbnál jobb versenyzők léptek fel a testület és a közönség előtt.

Bartók Világverseny – fotó: Zeneakadémia / Posztós János

A maestro arról is beszélt, hogy érthető az érdeklődés a Bartók Világverseny iránt, mert a komponista neve és a Zeneakadémia egyaránt világhírű.

Az esti eredményhirdetést a nemzetközi versenyeket promotáló és szponzoráló Alink-Argerich Alapítvány támogatásával tartották a Zeneakadémia első emeleti előcsarnokában. Csonka András, a Zeneakadémia programigazgatója, a Bartók Világverseny projektvezetője köszöntötte az egybegyűlt elődöntősöket, majd Gustav Alink, az alapítvány vezetője beszélt a szervezet tevékenységéről, amelynek rendszeresen megjelenő katalógusában számos rangos esemény kap helyet évről évre.

A szerdán ugyancsak a Solti Teremben sorra kerülő középdöntőben szintén legalább három műsorszámot adnak elő a versenyzők, legfeljebb 30 percben. A kötelező repertoárból választaniuk kellett egy Bartók-művet az alábbiak közül: Improvizációk magyar parasztdalokra, Táncszvit, Szonáta, Szabadban. Emellett a bécsi klasszikusok, azaz Haydn, Mozart vagy Beethoven egyik zongoraszonátájának egy vagy két tételét is be kell mutatniuk, valamint a tavalyi, zeneszerzőknek megrendezett Bartók Világverseny díjnyertesei közül Dobos Dániel Drumul Dracului (Az Ördög útja) című kompozícióját vagy Stark János Mátyás Toccata című darabját. A két fiatal komponista várhatóan megtiszteli jelenlétével a középdöntőt.

Az események a Zeneakadémia online platformjain élő közvetítésben továbbra is követhetők, a részletes program, a versenyzők rövid életrajza és választott repertoárjuk ide kattintva olvasható.

Promóció

Stream és színház

X
X