Papageno Radio
Blogok Orosz Zenei Fesztivál Prokofjev olyan szimfóniát akart írni, amit Mozart is megirigyelne

Prokofjev olyan szimfóniát akart írni, amit Mozart is megirigyelne

Az Orosz Zenei Fesztivált nyitó koncerten, október 7-én három Prokofjev-mű csendül fel: az I. (D-dúr) „Klasszikus” szimfónia, az I. (Desz-dúr) zongoraverseny, valamint részletek hangzanak el a Rómeó és Júliából. 

Októberben második alkalommal rendezik meg az Orosz Zenei Fesztivált. A Szabó Marcell zongoraművész által alapított fesztivál idén hat orosz zeneszerző, Csajkovszkij, Muszorgszkij, Prokofjev, Glinka, Rimszkij-Korszakov, Szkrjabin munkásságát öleli fel különleges, művészeti szempontból felépített tematikával. A koncerteknek Budapesten a Zeneakadémia, a Szent István-bazilika és az Orosz Kulturális Központ, Debrecenben pedig a Kölcsey Központ és a Református Nagytemplom ad otthont.

A fesztivál részletes programjait ide kattintva, a fesztiválblogot pedig itt, illetve a Facebook-oldalon lehet követni, jegyek is ezeken a felületeken rendelhetők. A Papageno különszámban jelenteti meg az Orosz Zenei Fesztivál programját, melyet a kiemelt helyeken megtalál az érdeklődő közönség augusztustól.

A koncert második részében hallható balett kalandos sorsával már megismerkedhettek a blog olvasói, ezúttal a szimfóniát mutatjuk be Pándi Marianne Hangversenykalauzának segítségével.

Játsszon a Papageno facebook-oldalán, és legyen ott az Orosz Zenei Fesztivál nyitókoncertjén:

„1917-ben írta Prokofjev első szimfóniáját. Célja az volt, hogy a korszerű zenei technika és kifejezőeszközök segítségével Haydn és Mozart szimfóniáinak nyomdokába lépjen. Ezért művét számozás helyett a »klasszikus« melléknévvel látta el. Ami a formát és a hangszerelést illeti – előbbinek arányossága, utóbbinak gazdaságossága, világossága révén –, ez valóban sikerült is a zeneszerzőnek. Természetesen a harmónia- és melódiavilág Prokofjev félreismerhetetlen sajátja. E kettősség révén a mű könnyen érthető és rendkívüli népszerűségre tett szert: ifjú és felnőtt hallgatóság körében osztatlan kedveltségnek örvend a Klasszikus szimfónia.

Az első tétel két témáját a hegedűk exponálják: ezek nem viszonyíthatók egymáshoz a klasszikus fő-, illetve melléktéma relációjában, mivel jellegük igen hasonló: eleven, sziporkázó, szellemes és vidáman gunyoros mindkettő. A fagott kísérete a második témának különösen humoros karaktert kölcsönöz. A lassú tétel ugyancsak hamisítatlanul Prokofjevre valló, karcsú és érzékeny dallamát – az elsőhöz hasonlóan – a hegedűk szólaltatják meg. A Gavotte feliratú harmadik tétel már címével is archaizál. Középső szakasza – a hagyományoknak megfelelően – Musette. Szikrázóan szellemes és virtuóz a finálé is. A Klasszikus szimfóniát 1918-ban a szerző vezényletével mutatták be Pétervárott.”

Váltsa meg jegyét a nyitókoncertre ide kattintva.

Az 1917. szeptember 10-én befejezett darabot 1918. április 21-én hallhatta a nagyközönség, maga a szerző vezényletével. Már 1929-ben rögzítették a Serge Koussevitzky dirigálta Bostoni Szimfonikus Zenekarral, 1935-ben pedig lemezre vették a Gavotte zongoraátiratát Prokofjev előadásában.

Prokofjev zenekara
A II. Orosz Zenei Fesztivál nyitóhangversenye

Műsor:
Prokofjev: I. (D-dúr) „Klasszikus” szimfónia, op. 25.; I. (Desz-dúr) zongoraverseny, op.10.; Rómeó és Júlia, op. 64. – részletek
Közreműködik: Szabó Marcell – zongora, Kodály Filharmonikusok Debrecen; vezényel: Somogyi-Tóth Dániel

2019. október 7. 19.30, Zeneakadémia

2019. október 8. 19.30, Kölcsey Központ (Debrecen)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!