Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Bartók Világverseny Szabadtéri fesztivállal kezdődik az idei Bartók Világverseny

Szabadtéri fesztivállal kezdődik az idei Bartók Világverseny

Szeptember 8-án szabadtéri fesztivállal kezdődik az idei Bartók Világverseny, amelyet ezúttal zongoristáknak rendez a Zeneakadémia. Harminchét fiatal művész érkezik a világ minden tájáról az egyhetes eseménysorozatra, amelynek kötelező repertoárja Liszt és Bartók műveire fókuszál. Az egyes fordulókra jegyek még elérhetők, de az online közvetítésekben is követhetők lesznek a programok.

A gyermekes családok számára szervezett Liszt-kukacok Akadémiájának Bartók-tematikájú „különkiadásával”, ingyenes, a zeneszerző életében fontos budapesti helyszíneket felkereső buszos városjáró túrákkal, majd délután 4 órától a Liszt Ferenc téren rendezett, szintén ingyenes szabadtéri fesztivállal kezdődik szeptember 8-án az idei Bartók Világverseny.

- hirdetés -

Bartók Világverseny – fotó: Ancsin Gábor / Zeneakadémia

Az intézmény főépülete előtt felállított színpadon Bősze Ádám vezeti a műsort, az egyetem fiatal tehetségeinek és tanárainak tolmácsolásában többek közt elhangzik majd válogatás Bartók népzenei gyűjtéseiből, a Tíz könnyű zongoradarab, a Román népi táncok, a Három csíkmegyei népdal, az Allegro barbaro, valamint jazz-improvizációk Bartók-dallamokra.

Kora este, várhatóan fél 7-től nyilvános sorsoláson dől el, hogy a versenyzők milyen sorrendben vesznek részt az egyes fordulókban. A nemzetközi összehasonlításban is igen nehéz kötelező repertoár ellenére a világ minden tájáról érdeklődtek zongoristák, végül 37-en jelezték érkezésüket.

Ide kapcsolódik:
14 magyar versenyző a Bartók Világversenyen

Szeptember 9-én kezdődik a verseny: négy elődöntő, két középdöntő, majd a szóló és a nagyzenekari döntő során alakul ki, hogy mely versenyzők lesznek a helyezettek, végül gálaesttel ér véget a rendezvény.

Az előzsűri tagja volt Dráfi Kálmán egyetemi tanár, a Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője, valamint Eckhardt Gábor és Falvai Katalin zongoraművészek. A versenyzsűri elnöke az autentikus Liszt- és Bartók-értelmezéseiről is híres japán zongorista, Kendzsi Watanabe, a testület munkájában részt vesz a Kossuth-díjas zongoraművész és karmester, Vásáry Tamás, Dráfi Kálmán, Tallián Tibor Erkel-díjas zenetörténész, Bartók Béla életművének egyik legnagyobb kutatója, Andrej Korobejnyikov népszerű ifjú orosz zongoraművész, Klara Min világszerte elismert, dél-koreai születésű Steinway-művész, a Manhattan School of Music tanára, a kubai zongorairodalom briliáns darabjainak interpretálójaként is ismert amerikai-orosz Alexandre Moutouzkine; a kiemelkedő norvég zongorista, Einar Steen-Nøkleberg, valamint Mūza Rubackytė litván zongoraművész, zenepedagógus.

Bartók Világverseny – fotó: Mudra László / Zeneakadémia

Az első díj 30 000 euró, a második 20 000 euró, a harmadik pedig 10 000 euró, a zsűri emellett további jutalmakat is odaítél. E különdíjak között bemutatkozási és fellépési lehetőségek találhatók, amelyeket Magyarország legnevesebb zenekarai és  koncerttermei,  valamint zsűritagunk, Klara Min Steinway-művész ajánlott fel, aki alapítója és művészeti vezetője a New York-i Zenei Előadóművészek Szövetségének. Egy-egy kiválasztott fiatal zongoraművész felléphet a Classical Bridge Fesztiválon New Yorkban, a budapesti Zeneakadémián, a MÜPÁ-ban, a Bartók Rádió felajánlásával a Márványteremben, a Cziffra Fesztiválon, valamint a Bartók Emlékházban, illetve közös hangversenyen mutatkozhat be a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, a Concerto Budapesttel, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarával, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a Győri Filharmonikus Zenekarral és a Pannon Filharmonikusokkal.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X