Papageno Radio
Címlap 9 magyar fiatalnak szurkolhatunk a David Popper Nemzetközi Csellóversenyen

9 magyar fiatalnak szurkolhatunk a David Popper Nemzetközi Csellóversenyen

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A VIII. David Popper Nemzetközi Csellóversenyre november 11-15. között kerül sor Várpalotán. A megnyitón a legutóbbi verseny egyik győztese, Temesvári Bence játssza majd Schumann a-moll csellóversenyét a Mendelssohn Kamarazenekarral.

A versenyen a 9-23 éves korosztály tagjai, 5 korcsoportban és két fordulóban mérik össze tudásukat. Idén 24 országból, 75 csellista adta le jelentkezését. Magyarországot 8 gordonkás fogja képviselni, rajtuk kívül a tengerentúlról Kínából, Dél-Koreából, USA-ból, Hongkongból, Ausztráliából, Brazíliából, de még a Fülöp-szigetekről és Malájziából is érkeznek versenyzők Várpalotára.

A kétévente megtartott csellóverseny a 19. századi cseh gordonkaművészről, a Magyar Királyi Zeneakadémia tanáráról kapta a nevét.

A 7 tagú nemzetközi zsűri elnöke Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművész, professzor emeritus, tagjai: Bellyeiné Horváth Györgyi gordonkatanár, Baja; Mérei Tamás gordonkaművész, Szombathely; Susan Moses csellóprofesszor, Bloomington, USA; Kangho Lee csellóprofesszor, Dél-Korea; Matias de Oliveira Pinto csellóprofesszor, Németország, Zdzisław Łapiński csellóprofesszor, Lengyelország.

A magyar illetőségű fiatalok között Jeong Jin Seok, Deli Eszter, Balog Nella, Qi Zheng Yuan, Sándor Bálint, Hartmann Domonkos, Regenhart Anna Blanka, Balog Benedek és Hagiwara Riku lép színpadra.

Az elmúlt 19 év alatt a versenyző csellisták az egész világon hírét vitték a rangos magyar versenynek. A leendő művészek fejlődésének fontos állomása ez a megmérettetés. A jelentkezők között a különböző országok legjobbjai érkeznek Várpalotára, akik között sokan országos, nemzetközi versenyek győztesei.

Az előző versenyek nyertesei olyan kimagasló tehetségű csellisták voltak, mint Várdai István és a román Andrei Ionita, akik később a moszkvai Csajkovszkij Verseny győztesei lettek. Különdíjként a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar koncertlehetőséget ajánlott fel 1-1 versenyzőnek, illetve a Skandináv Csellóiskola vezetője, Jacob Shaw egy háromnapos mesterkurzust biztosít majd egy fő számára.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X