Papageno Radio
Blogok CAFe Budapest A 100 éve született Weinberget ünneplik a Zeneakadémián

A 100 éve született Weinberget ünneplik a Zeneakadémián

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A 100 éve született lengyel zeneszerző, Mieczysław Weinberg művei köré épül Linus Roth kamarakoncertje, akit két kiváló művész, Danjulo Ishizaka és José Gallardo társaságában hallhatunk október 6-án a Zeneakadémia Solti Termében.

Weinberg100

Weinberg: 1. szonáta hegedűre és zongorára, op. 12
Weinberg: 4. szonáta hegedűre és zongorára, op. 39
Weinberg: Rapszódia moldvai témákra, op. 47/1
Sosztakovics: Befejezetlen szonáta hegedűre – magyarországi bemutató
Weinberg: Zongoratrió, op. 24

A Lengyelországban született, zsidó származású Mieczysław Weinberg 1939-ben, húszévesen menekült keletre, a Szovjetunióba. Otthon maradt családjából senki sem élte túl a vészkorszakot. Páratlanul gazdag életműve sok tekintetben Sosztakovicséhoz fogható, és abban is hasonlít idősebb pályatársához, hogy az avantgárd lecsengésével párhuzamosan valóságos reneszánsza bontakozott ki az utóbbi évtizedben. Stílusára Mahler, Bartók, Prokofjev is hatást gyakorolt, de foglalkoztatta az örmény, a lengyel, az üzbég és a kelet-európai zsidó népzene is.

A zeneakadémiai koncert műsora Linus Roth Wartime Consolations (Vigasztalás háborús időkben) című lemeze alapján épül fel, melyen a német művész mostani kamarapartnere, José Gallardo is közreműködött. Hozzájuk csatlakozik Danjulo Ishizaka csellóművész, akinek repertoárjában szintén számos kamaramű szerepel.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X