Papageno Radio
Blogok CAFe Budapest A szórakoztatás legősibb formáit hasznosítja újra a Familie Flöz társulat - Élő...

A szórakoztatás legősibb formáit hasznosítja újra a Familie Flöz társulat – Élő közvetítés

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Dr. Nest 2018 tavasza óta rendel, és köszöni, remekül van. A pácienseiről ugyanezt már nem mernénk hasonló magabiztossággal kijelenteni…

Az előadás ide kattintva követhető élőben.


Pszichothriller és újcirkusz? Természetesen: ez a Müpába visszatérő, idén már harmadik alkalommal fellépő német csapat, a Familie Flöz 2018-ban bemutatott, azóta is Európát járó új előadása, a Dr. Nest témája dióhéjban.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

Az összetéveszthetetlen stílusban fogant, elrajzoltságában is nagyon konkrét zenei és látványvilág, a színészek arcát fedő, egyszerre bizarr és mókás maszkok, a szórakoztatás legősibb, garantáltan mindig és mindenütt beváló formáit kortárs módon újrahasznosító, a csetlés-botlástól a nagy hanyatt eséseken át a kifacsart tagokkal való közlekedésig terjedő skálán elhelyezhető mozgáskultúra, a tragédiát a komédiával vegyítő dramaturgia – ezek a Familie Flöz ezúttal is feltűnő védjegyei.

Ide kapcsolódik:
Egy elmegyógyintézet falai közé is bepillanthatunk a CAFe Budapesten

Az emberi élet kezdetével és végpontjával foglalkozó Infinita és a valaha szebb napokat látott alpesi szálló rémálom-hotellé alakulását delikát humorral fűszerező Hotel Paradiso után most mintha szükségszerűen jutnánk el egy kihalt elmeszanatórium, a Villa Blanca kopár falai közé. A címszereplő Dr. Nesttel valami olyasmi történik a különös épületben, amitől mi, laikusok tán minden profi lélekbúvárt komolyan féltünk:

ha a doktor úr a saját árnyaival sem képes megküzdeni, akkor mégis hogyan boldogulna a mieinkkel?

A Familie Flöz ötfős színésztruppja mesterien ért a világos kontúrok bizonytalanná satírozásához: nem tudni, mikor álmodunk és mikortól vagyunk ébren, de kénytelenek vagyunk azon is elgondolkodni, meddig tart vagy éppen hol kezdődik a normalitás… Dr. Nestnek van múltja, és az előadásban a tegnap árnyai integetnek neki vissza, ha akarja, ha nem. Fiatalon, energikusan, a hivatásába vetett végtelen hittel indult a karrierje, de a szakmányban kezelt hasadt személyiségek, az egymásba gabalyodó identitások, a közelről tanulmányozott démonok megtették erodáló hatásukat. Dr. Nestnek kicsúszik a kezéből az irányítás, amikor egy olyan útvesztőbe lép, amelynek korántsem biztos, hogy van kijárata.

A CAFe Budapest háttéranyagaiért keresse tematikus blogunkat!

Ennek az alászállásnak a Hajo Schüler rendezte előadás markáns összefoglalóját adja. Ahogy már megszokhattuk a csapattól, mindezt elsősorban szavak nélkül, a testre, annak gesztusaira és sokszínű kifejezőerejére támaszkodva teszik. Igazi bravúr, és a Dr. Nest esetében többletjelentéssel bír, ahogyan az álarcok az extravagáns karakterek „valódi” arcává lényegülnek át. Ennek köszönhetően érik el azt a színészek, hogy

az előadás végére már afelől sem lehetünk teljesen biztosak, hogy ebben a műintézményben ki az ápolt és ki az orvos…

Promóció

X
X