Papageno Radio
Blogok Kórusblog A világ egyik legrangosabb versenyének döntőjébe került a Lautitia Kamarakórus

A világ egyik legrangosabb versenyének döntőjébe került a Lautitia Kamarakórus

Több száz hanganyag közül válogatták a legjobb tíz kórus közé Nemes József együttesét, a debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Lautitia Kóruscsaládjának kamarakórusát.  

Az énekkar a versenylehetőség mellett felkérést kapott arra is, hogy a spanyolországi Montserratban Szent Liturgiát kántorizáljon október 11-én. A kórus ezután vett részt a korábban a BBC által alapított „Let the people sing” elnevezésű barcelonai kórusversenyen október 13-án.

Ide kapcsolódik:
Első díjat nyert a Lautitia Gyermekkar Arezzóban

A megmérettetésen a Lautitia a legjobb három közé került, a felnőtt kategória győztese pedig végül az észt Kammernaiskoor Sireen lett. A verseny fődíját, vagyis az Ezüstrózsa-serleget a dán BarbAros Kórus vihette haza. A jelenleg az Európai Műsorszolgáltatók Uniójának (Europian Broadcast Union) égisze alatt működő versenyt döntőjét, köztük a Lautitia programját több millió ember hallgathatta élőben.

A Lautitia Kamarakórus a Lautitia Ifjúsági Vegyeskarból nőtte ki magát, a 19-28 éves korú tagok kezdeményezésére. Legtöbbjük nem zenei pályán tanul, illetve különböző területen dolgoznak. Repertoárjuk leginkább kortárs darabokból áll, viszont a régebbi művekben is szeretik kipróbálni magukat. Véglegesen 2016 januárjától dolgozik külön a két együttes, ennek ellenére a kamarakórus első megmérettetése 2015-ben volt a XV. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen, ahol saját kategóriájukban 1. helyezést értek el. Eddigi munkájuk egyik legfontosabb eredménye a 2015-ben megrendezett Arezzoi Nemzetközi Kórusverseny Nagydíja, amivel jogot szereztek 2016-ban Várnában az Európai Kórusmuzsika Nagydíjáért versenybe szállni. Úgy gondolják, hogy a kemény munkával, kölcsönös bizalommal és együttműködéssel megfelelhetnek saját elvárásaiknak.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!