Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok CAFe Budapest Barabás Lőrinc új szerzeményét mutatja be a Budapest Chamber Sinfonietta

Barabás Lőrinc új szerzeményét mutatja be a Budapest Chamber Sinfonietta

A magyar jazztrombitás és zeneszerző a 2005-ben alapított Eklektric nevű formációjával teremtett új stílust a popzenében. Az együttes sikerét követően Barabás Lőrinc irányt váltott, érdeklődése egyre inkább az elektronikus zenei hangzások felé közelített. Az utóbbi időben emellett egy komolyzenei kompozíción dolgozott, melyet a Budapest Chamber Sinfonietta mutat be a közönségnek a CAFe Budapest programsorozatában október 19-én.

- hirdetés -

Barabás Lőrinc 2011-ben a New York-i SAE Institute elektronikus zenei producer kurzusán vett részt, hazatérve pedig loop stationnel kezdett kísérletezni, melynek segítségével trombitája hangját sokszorozza meg különböző zenei funkciókban. A három sávos loop stationre írt albuma Sastra címmel 2013 májusában jelent meg.

A lemez zenei anyagából néhány szerzemény az Élet a Dunán című Somogyvári Gergő-dokumentumfilmben is szerepelt.

- hirdetés -

A 2015 őszén bemutatott Elevator Dance Music című album anyaga már egy új zenei irányt képvisel. Instrumentális, elektronikus zene, melyben a zenei alapok mellé Barabás Lőrinc billentyűkön, trombitán, looperen és effekteken szólaltatja meg egyedül dalait: a groove-os, ritmusos tánczene a ’80-as évek electro-pop hangulatát idézi, keverve a trombita tört, türelmetlen témáival.

A Budapest Chamber Sinfonietta számára írt kompozíciója ezzel szemben a klasszikus zene műfajába sorolható. „A többtételes mű nem egy konkrét történetet mesél el, hanem különböző hangulatokat, életérzéseket jelenít meg. Eddigi zeneszerzői tevékenységem során apró vázlatok, ötletek sokaságát formáltam hol a kvartett, hol a szólószettem hangszereire, de a szimfonikus zenekar hangzása is régóta foglalkoztat. Jegyzeteim között nagyon sok ötlet, hangzás, dallam gyűlt össze, amelyeket egy erre a felállásra komponált műben fogok most megvalósítani” – beszélt szerzeményéről Barabás Lőrinc.

A Budapest Chamber Sinfonietta 2011-ben alakult élvonalbeli komolyzenészekből. Repertoárukkal kifejezetten a legnépszerűbb szerzők dallamait szeretnék életre hívni egy-egy különleges produkció keretében: az előadásokhoz akár speciális fényeket is választanak, illetve a művekhez különleges bevezető narrációt és tánckoreográfiát is társítanak, elszakadva ezzel a hagyományos zenekari gyakorlattól.

A koncert első felében Barabás Lőrinc legújabb, algorythms című szólólemezéről játszik, majd a Metamorfózis ősbemutatója következik.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.