Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Barokk sarok Egy cirkuszban, csodagyerekként kezdte pályáját Szigeti József

Egy cirkuszban, csodagyerekként kezdte pályáját Szigeti József

Elmúlt idők nagy magyar hegedűsei - 6. rész - Szigeti József (1892 – 1973)

Azok számára, akik már régebb óta nyomon követik híres magyar muzsikusaink sorsát, tán nem meglepő, hogy hegedűseink közül a soron következő különleges tehetségű csodagyerek, Szigeti József is zenész családba született, ahol rendszeresek voltak a zenei foglalkozások. Mivel zongorára nem tellett a szüleinek, természetes volt, hogy Szigeti – ahogy a család idősebb tagjai is – hegedűn kezdett el játszani. Az első zeneórákat Bernát nagybátyja adta neki Máramarosszigeten.

- hirdetés -

Hamar kiderült, hogy a kisfiúnak különleges tehetsége van a hegedüléshez, ezért édesapjával és fivérével Budapestre költözött. Itt kezdetben egy magánkonzervatóriumba íratta be édesapja, rövidesen azonban a Zeneakadémián is bemutatkozott, ahol a bíráló bizottság elnöke, Hubay Jenő úgy döntött, hogy saját osztályába veszi fel. Szigeti olyan neves művészekkel tanult itt együtt, mint Vecsey Ferenc, Telmányi Emil, Arányi Jelly és Geyer Stefi.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Az első, külföldön is elismert magyar hegedűművésznő - Geyer Stefi élete

Berlini bemutatkozó hangversenyén 1905-ben, 13 évesen a következő műsorral lépett fel és aratott átütő sikert: J. S. Bach Ciaccona a d-moll partitából, Ernst fisz-moll hegedűverseny és Paganini Boszorkánytánc.

Csodagyerekként egy frankfurti cirkusz és varieté műsorában kapott először szerződést, de Hubay idős Mesterének, Joachimnak is bemutatta, akit lenyűgözött a fiú hangszeres tudása. Szigeti rövidesen Angliába utazott, ahol szintén nagy sikerrel koncertezett. Ebben az időszakban csatlakozott egy neves zenészekből álló turnéhoz, ahol olyan emberekkel játszhatott együtt, mint a legendás énekes Nellie Melba, a zongoraművész Ferruccio Busoni, Wilhelm Backhaus és a fiatal John McCormack tenorista. Legnagyobb hatással Busoni volt rá, aki – Szigeti saját bevallása szerint – hatalmas távlatokat nyitott meg számára.

1913-ban tuberkulózist diagnosztizáltak nála, és egy davosi szanatóriumba küldték kezelésre, ahol Bartók Bélával is találkozott, aki szintén ott gyógyult tüdőgyulladásából. Itt kezdődő barátságuk egészen 1945-ig, Bartók haláláig tartott. Szigeti közvetlenül az I. világháború után Genfben telepedett le, ahol 1917-től a konzervatórium művészképzőjét vezette. Itt ismerkedett meg leendő feleségével, az orosz Wanda Ostrowskával, aki az 1917-es oroszországi forradalmak következtében hontalanná vált. 1919-ben házasodtak össze.

Leopold Stokowskival 1925-ben találkozott Zürichben, aki játékát hallva azonnal amerikai turnét szervezett számára. 1940-ben, a világháború idején feleségével az Egyesült Államokba, Kaliforniába költözött. Lányuk, Irene Genfben maradt, és férjhez ment Nikita Magalov zongoraművészhez, aki idősebb korában Szigeti állandó kísérője lett. A Szigeti házaspár 1960-ig élt Kaliforniában, majd visszaköltöztek Genfbe. Szigeti ekkor már visszavonult a fellépésektől, és csak a tanításnak szentelte idejét. Wanda 1971-ben halt meg, Szigeti két évvel később követte őt.

Idősebb korára játékát az elmélyült intellektuális, vizsgálódó és szellemi mélységeket kutató művész hozzáállása jellemezte. Tudását és a fiatalabb hegedűsgenerációkra gyakorolt meghatározó hatását kortársai nagy elismeréssel méltatták. Nathan Milstein és Yehudi Menuhin is büszkék voltak barátságára.

Szigeti József: Beszélő húrok

A tanítás mellett egészen az 1960-as évekig koncertezett világszerte. Két könyvet is írt, melyek élményekben gazdag életéről és tanárként szerzett felbecsülhetetlen tapasztalatairól egyaránt tanúskodnak. Írásaiból egy bölcs művész zenével kapcsolatos nemes gondolatait és a 20. század egyik legmeghatározóbb hegedűművész-egyéniségének életútját és zenei hitvallását ismerhetjük meg a rá jellemző humorral és remek elbeszélőkészséggel.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!