Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Könyvsarok Egy lengyel és egy osztrák szerző kapta az irodalmi Nobel-díjat

Egy lengyel és egy osztrák szerző kapta az irodalmi Nobel-díjat

Október 10-én 13 órakor jelentették be az irodalmi Nobel-díj 2018-as és 2019-es nyerteseit a Svéd Akadémián. A 2018-as díjat a lengyel Olga Tokarczuk, a 2019-est pedig az osztrák Peter Handke kapta.

- hirdetés -

Idén két díj is átadásra került, hiszen 2018-ban a Svéd Akadémiát megingató szexuális zaklatási botrány ezt nem tette lehetővé. Tavasszal a svéd Akadémia mellé kineveztek öt külső tagot is, akik a következő években segítenek kiválasztani a Nobel-díjasokat.

- hirdetés -

Az új struktúráról alábbi cikkünkben írtunk részletesen:

Ide kapcsolódik:
Lehet, hogy utólag mégis megválasztják 2018 irodalmi Nobel-díjasát?

Olga Tokarczuk regényíró, pszichológus, aki 2018-ban elnyerte a Nemzetközi Man Booker-díjat A begunok című regényével. Peter Handke a német nyelvterület egyik legismertebb írója, több, mint hetven regény, színdarab, műfordítás, forgatókönyv, rádiójáték szerzője. Ismertebb művei közé tartozik a Kaspar (dráma, 1967), A kapus félelme a tizenegyesnél (regény és filmforgatókönyv, 1970), a Lassú hazatérés regénytetralógia, Az ismétlés (regény, 1986), Az óra, amikor semmit sem tudtunk egymásról (dráma, 1992), és a Wim Wenders rendezővel közösen jegyzett forgatókönyve a Berlin felett az ég című filmhez (1987).

2015-ben a fikciót és a valóságot keverő Szvetlana Alekszijevics, 2016-ban pedig a zenész Bob Dylan kapta a díjat. A 2017-es év nyertese Kazuo Ishiguro.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!