Papageno Radio
Címlap Először rendezik meg a Nemzetközi Roby Lakatos Improvizációs Hegedűversenyt

Először rendezik meg a Nemzetközi Roby Lakatos Improvizációs Hegedűversenyt

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

December 7-én és 8-án zajlik az első, Roby Lakatos Alapítvány által meghirdetett nemzetközi improvizációs hegedűverseny, amely a világhírű magyar művész nevét viseli. A zsűriben Nadia Menuhin elnökletével a hazai zenei élet prominensei foglalnak helyet: Roby Lakatos mellett Oláh Vilmos hegedűművész, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész és Vásáry Tamás zongoraművész, karmester.

A zsűri az improvizációs készséget és technikát értékeli majd, amelynek előfeltétele a hangszeres tudás. A versenyzők a legnagyobb közösségi portálon kapják meg Roby Lakatos felhívását, amelyben a rövid szöveges bevezetőt követően a művész interpretációjában elhangzik az a dallam, mely a verseny improvizációs alapját képezi majd. Erre a motívumra készíthetnek minimum 2, maximum 5 perces videós demóanyagot a jelentkezők. A hivatalos oldalra feltöltött produkciókból hat döntőst választ ki a zsűri, kettőt pedig a portál látogatói.

A Roby Lakatos Nemzetközi Improvizációs Hegedűverseny plakátja

A jelentkezés és a részvétel ingyenes, ám a helyezettek, tudásuk fejlesztésére, pénzdíjat is nyernek: az első díjas 5000, a második 3000, a harmadik 1000 eurót fordíthat zenei tanulmányaira.

A döntőnek a Hagyományok Háza ad otthont december 7-én és 8-án. A versenyt a 19 órakor kezdődő nyilvános gálaest zárja a győztesek produkcióival, a műsort vendégzenekar, Ferenczy György és az első pesti rackák nyitja.

Roby Lakatos 2018-ban alapítványt hozott létre, melynek célja a fiatal tehetségek mentorálása. Karriertörténetében meghatározó szerepet játszott az értő szakmai figyelem, így nemcsak hegedűművészként, de személyes érintettsége okán is fontosnak tartja a felnövekvő generációk fejlődésének és érvényesülésének segítését.

A Roby Lakatos Alapítvány támogatni kívánja azokat a tehetséges gyerekeket, fiatal muzsikusokat, akiknek a zene jelenti az önmegvalósítást.

E törekvés égisze alatt zajlik az első nemzetközi hegedűverseny, amely ugyan improvizációs versengés, mégsem a jazz műfajra épül. „A szabad megvalósítás a zenei szabadságot hivatott jelképezni” – hangsúlyozza Roby Lakatos. „Bármilyen stílusban improvizálhatnak, a lényeg a saját hang és a gondolatok.”

A decemberi döntőn egy szabadon választott és három kötelező darabot kell majd eljátszaniuk kísérőzenekarral a versenyzőknek. A részletes kiírást a verseny hivatalos oldalán teszik közzé.

Roby Lakatos a brüsszeli Les Ateliers de la Grand Ile színpadán eltöltött tizenkét éve alatt alakította ki egyéni stílusát, amely a klasszikus zenét, a cigányzenét és a jazzt ötvözi. A klub vendégkörét rendszeresen gazdagították a nemzetközi zenei élet hírneves képviselői, így találkozott és kötött barátságot sokak mellett Jehudi Menuhinnal, akinek lánya, Nadia Menuhin, apja azonos szellemisége okán is vállalta a budapesti verseny elnökletét.

Ide kapcsolódik:
Menuhin, aki nem csak klasszikus partnerekkel játszott

A belgiumi évek után egy New York-i menedzseriroda, a Columbia szervezte Roby Lakatos koncertjeit, ekkor vette szárnyára a nemzetközi hírnév. Hosszú ideje szerte a világon fellép, lemezfelvételei közkedveltek az igényes zenét kedvelő közönség köreiben. 2004-ben vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést a magyar kultúra, azon belül a cigányzene terjesztéséért, 2007-ben munkássága elismeréseként az Érdemrend tisztikeresztjével is kitüntették.

Roby Lakatos – forrás: facebook.com/roby.lakatos

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a verseny fővédnöke kiemelte: „A Roby Lakatos Nemzetközi Improvizációs Hegedűverseny azon programok közé tartozik, amelyek lehetőséget adnak új tehetségek felfedezésére, valamint segítenek abban is, hogy zeneművészeti értékeinket népszerűsítsük és zenei kulturális értékeinket továbbörökítsük.”

Promóció

X
X