Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok CAFe Budapest Ismét megrendezik a Durkó Zsolt által alapított Mini-Fesztivált

Ismét megrendezik a Durkó Zsolt által alapított Mini-Fesztivált

A Magyar Zeneművészeti Társaság 1989-ben rendezte első kortárs zenei hangversenysorozatát, a Mini-Fesztivált, melyet Durkó Zsolt azzal a céllal alapított, hogy fórumot teremtsen a különféle szemléletű és magas művészi értéket képviselő nemzetközi és hazai alkotásoknak. Idén október 15-20. között négy koncertet hallhatunk a fesztivál és a CAFe Budapest keretében.

- hirdetés -

Durkó Zsolt egy alkalommal így beszélt az új zene jelentőségéről és az ismeretlen világok szépségéről:

„Az alkotóművészet ösztönszerű lényegéhez tartozik a megújulás képessége. Így a pontatlan sejtés, kétely, képzelődő hallucináció, mely a felfedezés lendületében talál utat – nélkülözhetetlen.”

- hirdetés -

A Mini-Fesztivál évről évre lehetőséget biztosít a legfiatalabb zeneszerző-generáció bemutatkozásának. Idén október 15-én az első koncerten Emszt András, Baqais Ádám, Virágh András Gábor és Zámbó Jonatán műveivel találkozhatunk. A sorozat második estjén az idén 70 esztendős Madarász Iván egy-egy műve is elhangzik. Az új generációt a Bartók Világverseny és Fesztivál zeneszerzői fordulójában első helyezést elérő Dobos Dániel képviseli. Pompás, virtuóz zongoradarabját ezúttal Kéry János adja majd elő.

A CAFe Budapest háttéranyagaiért keresse tematikus blogunkat!

A harmadik koncert keretében október 17-én Szalai Katalin és Vajda János darabja hangzik el, utóbbi ősbemutatóként, melyeket Arany János születésének 200. évfordulója ihletett. Az utolsó, október 20-i alkalomkor a nagyobb apparátusoké a főszerep. A Szent Efrém Férfikar a kortárs kórusrepertoár legkülönbözőbb stílusú műveiből nyújt keresztmetszetszerű válogatást, előadva többek között Szokolay Sándor férfikari miséjét. A mű, amely az elmúlt harmincöt évben nem csendült fel Magyarországon eredetileg a Szófiai Férfikar számára íródott, a hazai közönség előtt pedig Bubnó Tamás vezényletével mutatták be 2019 májusában. A hangversenyen felhangzik továbbá Szőnyi Erzsébet 1947-ben, Kassák Lajos versére írt kompozíciója is.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.