Papageno Radio
Blogok Bartók Plusz José Carreras nyitja meg 2020-ban a Bartók Plusz Operafesztivált

José Carreras nyitja meg 2020-ban a Bartók Plusz Operafesztivált

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Két évtizedes fennállását ünnepli 2020-ban a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál, a jubileumi programsorozatot pedig június 12-én José Carreras koncertje nyitja meg – jelentette be Kesselyák Gergely fesztiváligazgató.

Kesselyák Gergely fesztiváligazgató elmondta: „a sztárvendéggel csúcsra ér” az operafesztivál, amely megalapítása óta missziójának tekinti, hogy a legmagasabb zenei kultúrát képviselve tegye fontossá és érdekessé Miskolcot. Szólt arról a koncepcióváltásról is, amely a műfaj hagyományainak megtartása mellett lehetőséget nyitott az operajátszás és a kortárszeneszerzés megújítására.

Igazi világsztár érkezik 2020-ban az Operafesztiválra! Hogy ki? Most bejelentjük!

Közzétette: Bartók Plusz Operafesztivál – 2019. október 9., szerda

A miskolci fesztivál múltjára visszatekintve az alapítók egyike, Müller Péter Sziámi arról szólt, hogy sikerült megtartani a fesztivált a világ zenei térképén. Új perspektívákat adtak hozzá olyan új és úttörő programok, mint az Ezrek operája és a Bartók Plusz operaíró versenye. Ez utóbbival kapcsolatban Kesselyák Gergely elmondta: ötödik operaíró versenyét a Pavarotti Alapítvánnyal közösen írja ki idén a Bartók Plusz.

A Bartók Plusz Operafesztivált (2012-ig “Bartók + … Miskolci Nemzetközi Operafesztivál néven) azzal a céllal alapították az ezredfordulón, hogy Miskolcot és a térséget bekapcsolja a nemzetközi zenei élet vérkeringésébe. Az operafesztivál néhány év alatt a közép-európai operaélet fellegvárává tette Miskolcot. A rendezvényt a legmeghatározóbb Bartók-fesztiválként tartják számon, amely élvezi a Bartók-örökösök támogatását is. A fesztiválon a kezdetektől világjáró magyar művészek és nemzetközi operasztárok lépnek föl, és Kelet-Közép Európa szinte valamennyi jelentős operatársulata bemutatkozott már.

A Papageno 2019-es fesztiválnaplója, az alábbiakban olvasható:

Ide kapcsolódik:
Ahol az opera nem múlt, hanem intenzív jelen - Ilyen volt az idei Bartók Plusz

Promóció

X
X