Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Könyvsarok Kodály, Ligeti, Dohnányi és Lajtha 1956-os tapasztalatairól jelent meg kötet

Kodály, Ligeti, Dohnányi és Lajtha 1956-os tapasztalatairól jelent meg kötet

Jelentős zeneszerzőink 1956-os tapasztalatait és a forradalomhoz köthető műveit elemző írások is olvashatók az 1956 és a zenei élet: Előzmények, történések, következmények című tanulmánykötetben, amelynek bemutatóját október 22-én a Zeneakadémia Solti Termében tartják.

- hirdetés -

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Kronosz Kiadó és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára együttműködésében október 17-én boltokba kerülő könyvben levéltári dokumentumokon, a zenei élet szereplőinek nyilvános és magánjellegű üzenetein, kottákon, hangokon, képeken és személyes emlékeken keresztül rajzolódnak ki az 1956 körüli zenei élet mozzanatai. A tizenhárom tanulmány egymással szélesebb összefüggésrendszert alkotva járul hozzá a forradalom ma is élő történetének továbbgondolásához és megértéséhez.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Térképen böngészhető népzenei adatbázist készített a Zenetudományi Intézet

A kötet a zenészek forradalomban vállalt szerepét és a politikai eseményekre adott reakcióit is bemutatja. Emellett a tanulmányok között a történelem és emlékezet viszonyával, az ötvenes évek zenéről folytatott diskurzusával, a zenei nyilvánosság és a zenei intézmények működésével foglalkozó munkák éppúgy megtalálhatók, mint a 20. század meghatározó zeneszerzőinek 1956-tal való kapcsolatát vagy a forradalomhoz köthető műveit elemző írások. Megismerhető többek közt, hogy miként érvényesültek, milyen túlélési stratégiákat választottak a forradalom alatti és utáni időszakban a korszak jelentős zenészei és zeneszerzői, mit árulhatnak el egy komponista 1956-hoz fűződő viszonyáról a forradalommal összefüggésbe hozható művei, és milyen üzenetet közvetítettek a korabeli filmhíradók zenei vonatkozású tudósításai vagy a magyar zenei élet fontos évfordulókhoz köthető megemlékezései.

Ide kapcsolódik:
Ahol Beethoven, Kálmán Imre és Ligeti György nyugszik

Állambiztonsági jelentések tükrében bukkan fel Kodály Zoltán alakja, Ligeti György emigrációjáról újonnan feltárt, a nyilvánosság számára eddig ismeretlen források mesélnek, a zeneszerző és zenekritikus Jemnitz Sándor vívódásait 1956-os naplójegyzetei érzékeltetik, újságcikkek és levelek mutatják be, hogyan kísérte figyelemmel a forradalmi eseményeket Amerikából Dohnányi Ernő, illetve Lajtha László szimfonikus művei láttatják tágabb összefüggésben, hogyan inspirálhatta őt a forradalom.

A könyvről bővebb információ ide kattintva érhető el.

A kiadvány szerkesztője Péteri Lóránt, a Zeneakadémia Zenetudományi Tanszékének vezetője és Gyarmati György, az MTA doktora, a Pécsi Tudományegyetem tanára, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára munkatársa volt. A két szakember október 22-én 17.30-kor a Zeneakadémián, a Solti Teremben tartandó nyilvános könyvbemutatón ismerteti a kötetet. A moderátor Fazekas Gergely zenetörténész lesz.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.