Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Több Liszt Ferencről készült portré is kalapács alá került Párizsban

Több Liszt Ferencről készült portré is kalapács alá került Párizsban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A hét elején a Christie’s aukciósház vitt Párizsban kalapács alá egy nagyobb anyagot a francia-svájci zongoraművész, Alfred Cortot hagyatékából. A főleg zenei vonatkozású tételek között számos Liszt Ferenchez köthető darab is volt. Márpedig egy ilyen alkalom mellett az éppen a Papagenón megjelenő Senki többet? blog nyilván nem mehet el szó nélkül.

Alfred Cortot (1877–1962) zongoraművészként elsősorban Chopin, Saint-Saëns és Schumann műveinek előadójaként volt ismert, de készült lemezfelvétele Liszt Ferenc szerzeményeiből is. A karmesterként is működött muzsikus azonban nemcsak játszotta a híres zeneszerzők munkáit, de módszeresen gyűjtötte is a hozzájuk köthető legkülönfélébb tárgyakat.

Hagyatékából most a fia adott árverésre egy 187 darabból álló válogatást, ez került a hét elején kalapács alá a francia fővárosban.

- hirdetés -

A kínálatban kéziratok, levelek, relikviák, valamint festmények és grafikák szerepeltek, többek között olyan zeneszerzőkhöz kapcsolódóan mint Bach, Mozart, Schumann, Chopin, vagy Wagner. Emellett régi kiadású könyvek, kéziratok, levelek, és néhány más műtárgy is színesítette a kínálatot (például egy André Derain-festmény). Magáról Corot-ról is szerepeltek alkotások: egy festett portré (Pierre-Émile Cornillier munkája), egy mellszobor, valamint egy a kezéről vett minta alapján készített szobor került a licitálók elé. Az árverés teljes bevétele 1.839.000 euró (613,5 millió forint) lett.

Friedrich von Amerling: Liszt Ferenc portréja – forrás: Christie’s

A tételek között számos Liszt Ferenchez köthető is volt. Ezek közül a legtöbbet, 137.500 eurót (45,8 millió forint) Friedrich von Amerlingnek a művészről festett portréjáért fizették, pedig a ház a festményt előzetesen mindössze 12–18 ezer euróra becsülte. Egy az 1830-as években a fiatal Lisztről ismeretlen – feltehetően magyar – művész által festett portréért 10.000 eurót (3,3 millió forint), Joseph Kriehubernek a művészről készített metszetéért pedig 9375 eurót (3,1 millió forint) adtak.

Ismeretlen művész: A fiatal Liszt Ferenc portréja – forrás: Christie’s

Különleges darab volt Munkácsy Mihály rajza a már idős Liszt Ferencről: a kettős magyar vonatkozású tétel 2375 euróért (792.371 forint) került új tulajdonoshoz. Ugyancsak ritka relikvia volt Lisztnek egy hajfürtje, amelyért 4375 eurót (1,4 millió forint) adott meg valaki.

A Chopinhez köthető tételek közül a legtöbbet Teofil Kwiatkowskinak a zenészről festett portréjáért adták, aminek az ára alig maradt el a Liszt-portréétól: 132.500 eurót (44,12 millió forint) ért meg valakinek, pedig a becsértéke ennek is mindössze 6–8 ezer euró volt. Egy másik Chopin-arcképhez 38.750 euróért (12,9 millió forint), Bach arcmásához viszont már 1625 euróért (542.148 forint) hozzá lehetett jutni. Chopintől is szerepelt egy hajfürt (1000–1500 eurós becsérték után 40 ezer euróért – 13,3 millió forint – adták el), az ő „kezét” is meg lehetett venni, és volt még a kínálatban róla szobor, rajzok, és őt megörökítő medálok is.

Joseph Kriehuber: Liszt Ferenc – forrás: Christie’s

Az árverés utolsó három tétele Cortot fiának, a festőművész Jean Cortot-nak három munkája volt (ezek összesen 14.200 eurót – 4,7 millió forint – hoztak). A Cortot-hagyaték további tárgyait november 27-én fogja egy újabb árverésen értékesíteni a Christie’s.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X