Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok CAFe Budapest Tornyai Péter sokoldalú művészetét is bemutatja a CAFe Budapest

Tornyai Péter sokoldalú művészetét is bemutatja a CAFe Budapest

A Mini-Fesztivál negyedik, záróhangversenyén hangzik el Tornyai Péter fiori sfiorati című darabja. Voltaképpen ősbemutatónak számít ez a változat, az eredeti egy cselló szólókompozíció volt: szép, zenébe fogalmazott üzenet a távolból a feleségnek, házassági évfordulójuk alkalmából.

„Több országnyi messzeségben voltunk egymástól. A műnek nincs irodalmi vagy festészeti háttere, csak érzelmi. A megérintett virág szimbólum, törékeny, szinte kizárólag üveghangokból álló darab. Az üzenetem célba ért, később a feleségem mutatta be művemet” – idézi fel Tornyai Péter.

- hirdetés -

A Mini-Fesztiválra készült verzióban a cselló szólamhoz klarinétot és ütőhangszereket társított. Pólus László, Varga Gábor és Varga Zoltán Mihály hármasa tolmácsolja a CAFe programjának utolsó napján, október 20-án a Pesti Vigadóban a fiori sfiorit. Az előadók nem kisebb feladatot vállalnak, mint hogy a markáns hangú instrumentumokon cselló finomságú játékkal kell megteremteni a vonós akusztikai hátterét.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Egy kínai kamaraegyüttes, amely új alapokra helyezi a kortárs zenét

A többszörös díjnyertes fiatal alkotó két másik ősbemutatóban is érdekelt a CAFe-n. Sáry Bánk A hegy hangja című kompozíciója a pekingi Tiltott Város Kamarazenekar koncertjén csendül fel október 5-én a Várkert Bazárban. Itt Tornyai Péter brácsázik, Oláh Péter fuvolán, Szalai András cimbalmon játszik az együttes mellett.

„Azonnal igent mondtam a felkérésre, érdekel kínai előadásmód, miként játszanak autentikus népzenét és hogyan kortárs műveket. A Sáry Bánk darabjának még csak a kottáját ismerem, de sejtem, hogy ezúttal a brácsán is kínai vonós és pengetős hangszerekéhez hasonló hangzást kell előidéznem.”

Október 10-én a Zeneakadémia Solti termében a Klangforum Wien hangversenyén két magyar komponista, Bella Máté és Tornyai Péter egy-egy műve hangzik el. Tornyai Ferne című munkájának egyik előzménye, egy ausztriai nemzetközi kurzus, amely egy háziversenyben csúcsosodott ki. A hallgatók kompozícióit a Klangforum zenészei tanították be a kurzus résztvevőinek. Megismerkedtek, de a mostani koncert szervezése ettől független, pár éve a Zeneakadémia doktori iskolájának növendékei küldhettek darabokat a KW-nek, Bella és Tornyai művét választották ki, ezek kerültek az est programjába.

A CAFe Budapest háttéranyagaiért keresse tematikus blogunkat! 

Tornyai Péter zenei világát jelenleg a kamaramuzsika dominálja, a legtöbb felkérést ezirányból kapja, előadóként is kisebb formációkban lép pódiumra. Mindez nem jelenti azt, hogy ne komponálna zenekarra, és hogy a színkép szinte teljes legyen, tavaly egy kollégájával a Szépművészeti Múzeum Antik napjára egy Euripidész dráma részleteit dolgozták fel.

Váltsa meg jegyét könnyedén a CAFe Budapest programjaira ide kattintva.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.