Papageno Radio
- hirdetés -
Zene Túlfűtöttség és elegancia jellemzi Juan Diego Flórez pesti koncertjének programját

Túlfűtöttség és elegancia jellemzi Juan Diego Flórez pesti koncertjének programját

Juan Diego Flórez 2019. október 22-én ad áriaestet az Erkel Színházban a Magyar Állami Operaház Zenekarának kíséretével, melyet ezúttal az olasz Jader Bignamini karmester vezényel. A világhírű perui tenor egy Verdi-turné keretén belül érkezik Budapestre, így a program első felében az olasz mester operái kapnak főszerepet.

- hirdetés -

Az est zenekari bevezetővel, A végzet hatalma nyitányával indul, majd a Rigoletto két részletével lép színpadra Juan Diego Flórez. Azonban nem a híres „La donna è mobile” kezdetű áriát halljuk tőle, hanem a mantovai herceg „Questa o quella” kezdetű Kesztyűáriáját, illetve néhány részletet a második felvonásból. A pünkösdi királyság nyitánya után az „Oh dolore” következik az Attilából, melyben Flórez megmutathatja drámai oldalát, és ez A lombardok, illetve A két Foscari című operákból vett áriákra is igaz lesz. A Verdi-blokkot a Traviata zárja: az első felvonás zenekari Prelűdje után Alfredo „De’ miei bollenti spiriti…” és „O mio rimorso” kezdetű áriái szólalnak meg.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Rendhagyó interjú készült a Budapestre látogató Juan Diego Flórezzel - Videó

Flórez a koncert második felében Lehár Ferenc-részletekkel kedveskedik a hazai közönségnek. Először a „Vágyom egy nő után” hangzik el németül, majd a Paganini és a Giuditta című színpadi művekből hallunk egy-egy áriát. Zenekari közjátékként Berlioz Rákóczi-indulója szólal meg. A verista fináléra Massenet Wertherével készül a perui tenor, amely a túlfűtöttséggel elegy francia eleganciát képviselő Carmennel lesz teljes. Az estét Mascagni és Puccini művei zárják, ami akár tisztelgés is lehetne a legendás barát és mentor, Luciano Pavarotti előtt.

Ide kapcsolódik:
Egy tenor, aki évtizedes tilalmat tört meg a milánói Scalában

Az áriaest dirigense a Cremában született Jader Bignamini lesz, aki zenei tanulmányait a Piacenza Zenei Konzervatóriumban végezte. Pályafutását klarinétosként kezdte a milánói La Verdi Szimfonikus Zenekarnál, melynek előbb karmester asszisztense, majd 2016-tól vezető dirigense lett. Fiatal korától kezdve rendszeresen fellép szólistaként, karmesteri repertoárján pedig egyaránt szerepelnek szimfonikus művek és operák is.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!