Papageno Radio
Címlap Túlfűtöttség és elegancia jellemzi Juan Diego Flórez pesti koncertjének programját

Túlfűtöttség és elegancia jellemzi Juan Diego Flórez pesti koncertjének programját

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Juan Diego Flórez 2019. október 22-én ad áriaestet az Erkel Színházban a Magyar Állami Operaház Zenekarának kíséretével, melyet ezúttal az olasz Jader Bignamini karmester vezényel. A világhírű perui tenor egy Verdi-turné keretén belül érkezik Budapestre, így a program első felében az olasz mester operái kapnak főszerepet.

Az est zenekari bevezetővel, A végzet hatalma nyitányával indul, majd a Rigoletto két részletével lép színpadra Juan Diego Flórez. Azonban nem a híres „La donna è mobile” kezdetű áriát halljuk tőle, hanem a mantovai herceg „Questa o quella” kezdetű Kesztyűáriáját, illetve néhány részletet a második felvonásból. A pünkösdi királyság nyitánya után az „Oh dolore” következik az Attilából, melyben Flórez megmutathatja drámai oldalát, és ez A lombardok, illetve A két Foscari című operákból vett áriákra is igaz lesz. A Verdi-blokkot a Traviata zárja: az első felvonás zenekari Prelűdje után Alfredo „De’ miei bollenti spiriti…” és „O mio rimorso” kezdetű áriái szólalnak meg.

Ide kapcsolódik:
Rendhagyó interjú készült a Budapestre látogató Juan Diego Flórezzel - Videó

Flórez a koncert második felében Lehár Ferenc-részletekkel kedveskedik a hazai közönségnek. Először a „Vágyom egy nő után” hangzik el németül, majd a Paganini és a Giuditta című színpadi művekből hallunk egy-egy áriát. Zenekari közjátékként Berlioz Rákóczi-indulója szólal meg. A verista fináléra Massenet Wertherével készül a perui tenor, amely a túlfűtöttséggel elegy francia eleganciát képviselő Carmennel lesz teljes. Az estét Mascagni és Puccini művei zárják, ami akár tisztelgés is lehetne a legendás barát és mentor, Luciano Pavarotti előtt.

Ide kapcsolódik:
Egy tenor, aki évtizedes tilalmat tört meg a milánói Scalában

Az áriaest dirigense a Cremában született Jader Bignamini lesz, aki zenei tanulmányait a Piacenza Zenei Konzervatóriumban végezte. Pályafutását klarinétosként kezdte a milánói La Verdi Szimfonikus Zenekarnál, melynek előbb karmester asszisztense, majd 2016-tól vezető dirigense lett. Fiatal korától kezdve rendszeresen fellép szólistaként, karmesteri repertoárján pedig egyaránt szerepelnek szimfonikus művek és operák is.

Promóció

X
X