Papageno Radio
Címlap Yves Klein kékje segítheti a vizek megmentését

Yves Klein kékje segítheti a vizek megmentését

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az Yves Klein festőművész által kikevert, sőt általa szabadalmaztatni is megpróbált, azóta is International Klein Blau (IKB) névvel forgalmazott kék színnek egy női test segítségével a vászonra vitt foltjaiból létrejött festmény lesz az egyik sztártétel novemberben a Christie’s New York-i árverésén. A műtől akár Klein így készült munkáinak új árverési csúcsát is várják, a bevétel egy része pedig jótékony célra megy.

November 13-án New Yorkban a Christie’s árverezőház aukcióján kerül kalapács alá Yves Klein (1928–1962) francia képzőművész (júniusban egyszer írtunk már róla bővebben itt a Senki többet? blogban) Barbara (ANT 113) című, 1960-ban készült festménye, amelyért a cég szakértői előzetesen 12–18 millió dolláros bevételt várnak. A kép címében a zárójelben álló betűk az „anthropometrie” szó rövidítése, ami azt jelzi, hogy ezek az alkotások úgy készültek, hogy a művész az általa előállított IKB-kék színű festékkel meztelen nők testét kente be, akik aztán az ő instrukciói alapján a vászonra fekve, azon mozogva hagytak lenyomatokat.

A többnyire közönség előtt, élő zenekari kíséret mellet, a rendszerint szmokingban dirigáló Klein „celebrálásával” készült művek – amelyekből van példány többek között a New York-i Museum of Modern Art, vagy a kölni Ludwig Museum gyűjteményében is – közül jelenleg a Le Buffle (ANT 93) a legdrágábban elkelt: ezért 2010-ben a Christie’snél 12,4 millió dollárt fizetett ki valaki.

Vagyis valóban van esély arra, hogy ez a most kalapács alá kerülő vászon, amennyiben beválik a ház előzetes becslése, megdöntse az antropometria-sorozatban készült Klein-képek jelenlegi rekordját. A szerző aukciós csúcsának elérére viszont aligha lesz esély: azt ugyanis 2012 júniusa óta 23.561.250 fonttal (36.779.111 dollár; 8,4 milliárd forint) a Le Rose du bleu (RE 22) című, szintén 1960-ban festett, ám a címével ellentétben ráadásul nem is kék, hanem lila színű Klein-festmény tartja.

Yves Klein: Le Buffle (ANT 93) – forrás: Christie’s

A most árverésre kerülő Barbara egy magángyűjteményből érkezett az aukcióra, és a Christie’s azt is bejelentette, hogy az eladásából származó bevétel egy részét a The Water Academy for Sustainable and Responsible Development Foundation (Víz Akadémia a Fenntartható és Felelősségteljes Fejlődéséért Alapítvány) támogatására fogják fordítani.

Yves Klein az Antropometria sorozat egyik képének készítése közben, 1960-ban – forrás: Wikipedia

A 2016-ban alapított, svájci székhellyel működő környezetvédelmi szervezet az egész világon a vízkészletek megmentésének egyre sürgetőbb feladatának segítésén, a mindenki által egészséges vízhez való hozzáférés és a felelősségteljes vízgazdálkodás elősegítésén dolgozik, nemcsak a kutatás és az oktatás, de az információgyűjtés és -megosztás területén is. Az alapítvány különböző ezzel kapcsolatos projekteket támogat, és évente konferenciát is rendez a téma megvitatására.

A Christie’s már korábban is segítette a szervezetet: 2019-ben egy milánói árverésük bevételének egy részét utalták át nekik.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X