Papageno Radio
Címlap Zenetörténeti kuriózum felvételére készül az Opera

Zenetörténeti kuriózum felvételére készül az Opera

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Egy korábban soha nem rögzített opera, az Erzsébet Erkel Ferenc által írt II. felvonásából hangversenyszerű előadáson készít lemezfelvételt a Magyar Állami Operaház október 19-én az Erkel Színházban. A Kolonits Klára és László Boldizsár főszereplésével, Kocsár Balázs vezényletével hallható különleges produkciót Windhager Ákos és Kiss Eszter Veronika képekkel és izgalmas zenetörténeti adalékokkal tarkított bevezetője előzi meg.

Az Opera kiemelten fontosnak tartja első fő-zeneigazgatója, Erkel Ferenc életművének ápolását, ezért évről évre lemezre veszi darabjait. A sorozat idén egy szinte teljesen ismeretlen gyöngyszemmel, az Erzsébet második felvonásával bővül. A mű Ferenc József és Erzsébet királyné 1857-es magyarországi látogatásának tiszteletére készült, főhősnője a királyné névrokona, a magyar történelemből és a német operairodalomból (Wagner: Tannhäuser) is jól ismert Árpád-házi Szent Erzsébet.

Az opera komponálásakor Erkelt még nem fiai, hanem a korban fuvolavirtuózként és zeneszerzőként egyaránt ismert Doppler Károly és Doppler Ferenc segítették – ők írták az Erzsébet első és harmadik felvonását. A műhelymunkában készült Erzsébet középső felvonása azonban a legvalódibb Erkel-zene, s mint olyan, érdemesnek bizonyult rá, hogy az Opera együttesei és szólistái – Kolonits Klára, László Boldizsár, Haja Zsolt, Balga Gabriella, Káldi Kiss András, Cser Krisztián – Kocsár Balázs, az Opera fő-zeneigazgatójának vezényletével előadják és lemezre vegyék. A koncertszerű előadást Varga Bence állítja színpadra.

Ide kapcsolódik:
Mozart-művel látogat az Opera Szentpétervárra

A szűk egyórás felvonást izgalmas beavatóelőadás előzi meg, ahol Ókovács Szilveszter főigazgató mellett Windhager Ákos összehasonlító irodalomtörténész és kultúrakutató, valamint Kiss Eszter Veronika zenetörténész, zenekritikus mesél a mű hátteréről, Sisivel való kapcsolatáról és a Doppler-fivérekről – mindezt igazi ritkaságoknak számító képekkel illusztrálva.

Promóció

Stream és színház

X
X