Papageno Radio
Címlap 50 éves a Kaláka Együttes

50 éves a Kaláka Együttes

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Fennállásának 50. évfordulójából különleges, kétrészes koncertet ad a Kaláka Együttes november 30-án a Müpában. A műsor első felében a Budapest Bár mutatja be a jeles alkalomra készített Kaláka-dalait, majd az együttes – korábbi tagjaival kiegészülve – zenél kifulladásig.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

1969 döntő jelentőségű volt a magyar népzenei mozgalom történetében. Abban az évben indult a Magyar Televízióban a Röpülj, páva! népdalverseny, amely ismertté tette Halmos Béla és Sebő Ferenc nevét, és abban az évben alakult meg a Kaláka Együttes. Sebőék kezdetben gitárkísérettel énekeltek népdalokat, de hamarosan rádöbbentek, hogy ha lépni akarnak, el kell sajátítaniuk a hangszeres népzenei tradíciót. A Kaláka azonban éppen úgy kezdte, ahogyan ma is muzsikál:

a magyar és az egyetemes költészet remekeit zenésíti meg népi hangszerek kíséretével.

Ide kapcsolódik:
Három lemez ünnepli a Kaláka 50. születésnapját


Mindkét útnak rendkívül fontos szerepe volt a hetvenes évek elején indult táncházmozgalomban, de ne feledkezzünk meg a (népdalfeldolgozásokat is játszó) beatzenekarokról, és a politikai dalok előadóiról sem. Hiszen ezek a szálak mind­-mind összefonódtak, olyannyira, hogy a KISZ (a Kommunista Ifjúsági Szövetség) még a berlini Vörös Dal Fesztiválra is kiküldte a Kalákát…

A táncházmozgalom azóta is virul – 2011-­től az UNESCO által is elismerten –, és virul, sőt ragyog a Kaláka is, éppen úgy, ahogyan kezdte, szinte azonos felállásban. Kevés hasonló akad a magyar kultúrában: immár ötven éve, következetes önazonossággal. Boldog, szomorú dalokkal, harminc lemezzel és több ezer koncerttel, az élményt apáról fiúra örökítve tovább…

Hogy egyfelől a költészet és a zene, másfelől az alkotás és az előadás közös tőről fakad, azt Homérosz óta tudjuk. A nyomtatott verseskönyvek térhódításával azonban kikoptak a dallamok a szavak mögül, és ha nincs a Kaláka, talán eszünkbe sem jut, mit vesztettünk. De a Kaláka, szerencsére, e hiány megszüntetésére esküdött föl, olyan dallamváltozatokkal, melyekkel nemcsak maga, de a közönség, az érintett vers és – kortárs művek esetén – a szerzője is azonosulhatott.

Mintegy ezerháromszáz költemény hálálkodhatott eddig ezért. És a koncerteken milliók.

Tíz évvel ezelőtt, amikor az akkor még „csak” negyvenéves Kalákát ünnepeltük, már fejet hajtott előtte könnyűzenei színterünk színe-­java. De hát az ötven, az mégiscsak ötven, úgyhogy november 30-­án az egeket ostromolja az élmény. Előbb a Budapest Bár mutatja be kedvenc Kaláka-­számait Gryllus Dorka, Kiss Tibor, Ferenczi György, Szűcs Krisztián, Németh Juci, Palya Bea és Rutkai Bori énekével, aztán a Kaláka következik, kifulladásig. Mégpedig oly módon, hogy minden idők Kalákája legyen, azaz a jelenlegi felállását alkotó Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs mellett Huzella Péter, Major Gábor és Mikó István is ott muzsikál.

Arccal az örökkévalóság felé!

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X