Bár hallhatná Szokolay Sándor, ahogy az Abouzahra testvérek a Capricciót játsszák – Videó

Abouzahra Amira és Mariam - forrás: Legend Art

 A Capriccio keletkezése szoros összefüggésben áll a Concerto két hegedűre és zenekarra ősbemutatójával. A zeneszerző mindkét művét Orsolya lányának ajánlotta.

1994. március 21-én a Budapesti Filharmóniai Társaság megalakulásának 140. évfordulóján megrendezett hangversenyen óriási sikert aratott a Kettősverseny az Operaházban. A boldog alkotó és büszke apa már másnap egy duó komponálásába fogott. Egy héttel a premier után elkészült a Capriccio.

Ide kapcsolódik:
Abouzahra Amira és Mariam is kivette a részét a Szokolay-életmű megörökítéséből

A komponista eredetileg több tételes szonáta írását tervezte, de végül csak az első tétel látott napvilágot. A bemutatóra, De Gérando-Teleki Judit meghívására Martonvásáron a Burnszvik-kastélyban került sor 1994. áprilisában. A Capriccio hangulatát Beethoven szellemisége ihlette és ezt igazolják a klasszikus utalások is.

Brunszvik Terézhez és Jozefinhez hasonlóan, Abouzahra Amira és Mariam is elragadó ifjú hölgyek. A testvérek szívvel-lélekkel készültek a felvételre és azóta is műsoron tartják a Szokolay-műveket. Az előadásuk olyan elegáns és magával ragadó, hogy ha Szokolay Sándor hallhatta volna, talán a további tételek is megszületnek.