Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kórusblog Bővült a Katanics Mária megjegyzéseivel ellátott Kodály-kórusműveket tartalmazó kötet

Bővült a Katanics Mária megjegyzéseivel ellátott Kodály-kórusműveket tartalmazó kötet

A Flaccus Kiadó gondozásában vált elérhetővé Mohayné Katanics Mária: Válogatás Kodály kórusműveiből című kötetének új, javított és bővített kiadása.

- hirdetés -

Énektanárok, kórusvezetők, énekkari tagok nap mint nap találkozhatnak Kodály kórusműveivel. Az ő betanítói, előadói munkájukat segíti a könyv, amelynek magyarázatai, elemzései, módszertani tanácsai nemcsak a kötetbe került, válogatott kórusművekhez alkalmazhatók, hanem egyéb darabok elemzésekor is. A művek kötetbe szerkesztésekor a 2017-ben elhunyt szerzőt az a szempont vezette, hogy különböző nehézségi fokú, illetve különböző eszmei-hangulati töltésű művekről essék szó, amelyek segítségével minél változatosabb zenei megoldások és karvezetői problémák mutathatók be.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Elhunyt Mohayné Katanics Mária

Az új kiadást november 19-én az ELTE BTK Művészet-közvetítő és Zenei Intézetében mutatta be ünnepélyes keretek között Mindszenty Zsuzsánna karnagy, zenetanár, a KÓTA elnöke, a kötet szerzőjének életművére pedig Márkusné Natter-Nád Klára zenetanár, Katanics Mária egykori évfolyamtársa és kollégája, a Magyar Kodály Társaság Hírei főszerkesztője emlékezett. Az eseményen Kodály szellemi örökségéről szólva Őri Csilla ének-zene tanár, karnagy, a Magyar Kodály Társaság elnökségi tagja, a Marczibányi téri Kodály Iskola igazgatója kiemelte, hogy a Kodály által ránk hagyott oktatási filozófia mellett az örökség jelenti

„azokat a fantasztikus pedagógusokat, elődeinket is, akik ezt az oktatási filozófiát módszerré nemesítették, személyiségükkel, tudásukkal, szakmaiságukkal, emberségükkel a gyermekek mindennapi kenyerévé tették.”

Az ének-zene oktatás jelenével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „minden tiszteletem és elismerésem azoké a kollégáké, akik a normál óraszámmal működő iskolákban hittel, lelkesedéssel képviselik a „kodályi” elveket, és akár heti egy órában is képesek olyan varázslatot véghezvinni a közös zenei tapasztalatok által, ami pozitív nyomot hagy a gyerekekben.” Hozzátette:

„meggyőződésem, hogy a problémák mind megoldásra találnak, amikor egy jó ének-zenetanár becsukja maga mögött a tanterem ajtaját, és együtt muzsikál az osztályával. Vagyis a hétköznapokban rejtőzik a titok. Amikor a zenei felismerések élményként szivárognak a gyerekek bőre alá.”

Ide kapcsolódik:
Átfogó kötet jelent meg a magyar kórusélet emblematikus alakjáról, Katanics Máriáról

A bemutatón az ELTE BTK Művészetközvetítő és Zenei Intézet Nőikara lépett fel Erdős Ákos karnagy vezetésével. Közreműködött Bodnár Gábor egyetemi tanár, intézetigazgató.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.