Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Cziffra György 8 évesen került a Zeneakadémiára, neve nem sokáig maradt ismeretlen

Cziffra György 8 évesen került a Zeneakadémiára, neve nem sokáig maradt ismeretlen

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Cziffra György nyolcévesen került a Zeneakadémiára, a szakemberek ragyogó tehetségnek tartották. A csodagyermek neve azonban nem maradt az intézmény falai között, a kisfiút a korabeli újságolvasók is megismerhették. 

- hirdetés -

A Pesti Hírlap 1934. június 2-i száma adott hírt arról, hogy a Zeneakadémia Segitőegyesülete „az eredményes évi munka betetőzéséül” évzáró hangversenyt rendezett, amelyen Deutsch Jenő, Harsányi Miklós, Laczó István, nemesapáti Sohár Vilma, Magyar Tamás, Korpás Valéria, Révész Margit, Grosman Vera, Hámory Margit, valamint Cziffra György is fellépett. „Ennek a nagyon szegénysorban élő, ragyogó tehetségű kis zongoraművésznek a játéka ékesen szólt a Segítő egyesület mellett. Hiszen épen arra való a Segítő egyesület, hogy áthidalja azt a szakadékot, amely a művésztehetség és az anyagi tehetség közölt tátong. Beethoven-variácókat játszott ezúttal Cziffra György olyan sikerrel, hogy a szűnni nem akaró tapsot ráadással kellett megköszönnie.”

Ebből az évből származik az alábbi felvétel:

A Budapesti Hírlap 1935. február 19-én tudósított az előző délutáni növendékhangversenyről: „Hat tehetséges fiatal müvészjelölt mutatkozott be hétfőn délután a Zeneakadémia nagytermében. Székelyhidy Ferenc dr. tanítványai közül Pap Lilly Kató lágyan és finoman adta elő Bach három énekét. Dósa Mária kellemes altján Beethoven-dalokat énekelt. A pianisták, Keéri-Szántó Imre növendékei közül Stanzel János Schumann „Kreislerina”-ját játszotta jól átgondoltan, utána a jótechnikájú Bláha Márta, majd a népszerű kis Cziffra György adták tehetségük tanujelét. A hangversenyt Névay Ilonka zárta be könnyed, biztos és szépen színezett Brahms-játékával.”

Ide kapcsolódik:
Olvastad már legújabb különszámunkat a Cziffra Fesztivál kapcsán?

A Pesti Hírlap olvasói is megismerhették a fellépők nevét, előadásukat egy-egy markáns jelző segítségével írták le, de a 18 sornyi szöveg fele egyetlen tehetséggel foglalkozott: „Keéri-Szántó Imre művésznövendékei közül is messze kimagaslik a kis Cziffra György, akinek fejlődését és mindén egyes szereplését általános érdeklődés kíséri. Valóban ez a kis művész egyre meggyőzőbb tanujelét adja rendkívüli képességeinek.

Fedezze fel az 5. Cziffra Fesztivál programjait tematikus blogunkban ide kattintva!

Bár mestere szigorúan vezeti a helyes fejlődés utján, tehetsége szinte szétfeszíti az iskolai kereteket. Milyen költői átéléssel, bensőséggel, a muzsikáló kedvnek milyen ösztönös készségével játszotta Schumann „Gyermekjelenetei”-t!” Ehhez képest az Esti Kurir szinte szűkszavúan fogalmazott: „a kis Cziffra György fellépése az est művészi szenzációja volt.”

(A szövegeket betűhíven közöljük.)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X