Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kreatív Európa történetek Egy hely, amely élen jár a kortárs tánc integrációjában - A Trafó...

Egy hely, amely élen jár a kortárs tánc integrációjában – A Trafó küldetése

A Trafó a kortárs művészetek egyedülálló központja és befogadóhelye Magyarországon, amely nemzetközileg is az egyik legismertebb előadó-művészeti helyszín Közép-Kelet-Európában. A Trafó szerepe különlegesen fontos a magyarországi vonatkozású együttműködési projektek kapcsán, ugyanis a jelenlegi időszakban négy különböző projektben is részt vettek, vesznek társszervezőként. Barda Beátával és Szabó Györggyel, a Trafó vezetőivel beszélgettünk együttműködésről, a Kelet- és Nyugat-Európa közötti kulturális kapcsolatokról és különbségekről, valamint a pályázás nyújtotta lehetőségekről.

- hirdetés -

A Trafó projektjeinek középpontjában a kortárs tánc integrációja, a szakma és a piac kihívásai, valamint a fiatal tehetségek nemzetközi pályájának támogatása áll. A tizenkét éve futó [DNA] – Departures and Arrivals, azaz Indulások és érkezések elnevezésű projekt célja, hogy a pályakezdő táncosok és koreográfusok lehetőséget kapjanak és bemutathassák darabjaikat a partnerintézményekben, amelyek egyben az európai kortárs tánc színtér jelentős szereplői. A N.O.W. – New Open Working process for the performing arts projekt az európai kulturális válságra, a helyi és a globális trendek szegmentáltságára reflektál. Az előadó-művészeti szakembereket tömörítő hálózat célja, hogy a kortárs művészetet támogató munkafolyamatok új módszereit tárja fel, amely hozzájárul egy sokszínű és kreatív európai művészeti közeg kialakulásához. A SOURCE elnevezésű projekt pedig a brüsszeli Francia Nemzeti Színház XS fesztiválját vette alapul, ötvözve az Avignoni Fesztiválon rendszeresen megvalósuló páros alkotással, ahol két olyan művész hoz létre egy kisebb projektet, akik még korábban nem dolgoztak együtt.

- hirdetés -

Stellato

Barda Beáta kihagyhatatlan lehetőségnek tartja, hogy a szakmában elismert partnerekkel dolgozhatnak együtt, de azt is mondja, hogy hatalmas csaták folynak a háttérben az esztétikai, nyelvi és nem utolsósorban a pénzügyi különbségek miatt. Szabó György is a kelet- és nyugat-európai szervezetek közötti hatalmi játszmákra hívja fel a figyelmet: „Kelet-európai kulturális szervezetként sokkal többet kell dolgoznunk azért, hogy egyenlő félként tekintsenek ránk egy-egy partnerségben. Ennek ellenére gyakran kultúrdiplomáciai lehetőségként gondolok ezekre a projektekre. Az a szerepünk, hogy megpróbáljuk felzárkóztatni a magyar kulturális szcénát a nemzetközihez.”

Vadászat

A Trafó csapata az uniós projekteken kívül is szívügyének tekinti a kortárs magyar előadó-művészet nemzetközi beágyazódásának támogatását. Ilyen kezdeményezésük volt a 2017-ben negyedik alkalommal megrendezett dunaPart – kortárs magyar előadó-művészeti platform, amelynek célja a független alkotók támogatása, nemzetközi ismertségük és láthatóságuk elősegítése valamint a magyar és a külföldi alkotók, befogadóhelyek, fesztiválok és egyéb intézmények közötti együttműködés feltérképezése és elmélyítése. A többnapos rendezvénysorozat keretein belül több mint 30 előadást tekinthettek meg a szakma külföldi és magyar képviselői.

Fotó © Bart Grietens

A Trafó vezetői alapvetően a lehetőséget látják a Kreatív Európa-pályázatokban és úgy gondolják, hogy sok magyarországi kulturális szervezet számára létszükségletet jelentenek az uniós források. Ezért Szabó György úgy véli, hogy kifejezetten fontosak azok a projektek, amelyek egy-egy kulturális terület oktatására és továbbképzésére koncentrálnak, valamint azok a kezdeményezések, amelyek keretein belül a szervezeteknek lehetőségük van a kísérletezésre, az új innovatív formák és módszerek kipróbálására, fejlesztésére. Hangsúlyozza, hogy erre Közép-Kelet-Európában különösen nagy szükség van, hogy a nyugat- és közép-kelet-európai országok gondolkodásmódja és művészetfelfogása közötti különbségeket át tudjuk hidalni.

Az interjú készítése óta a Trafó egy újabb nyertes projektben vesz részt: a LIBERTY című projekt 2019 és 2023 között fut, 12 ország kulturális szervezetei részvételével.

Kreatív Európa Irodák hálózata minden, a Kreatív Európa Programban résztvevő országban, így Magyarországon is jelen van. Munkatársaink örömmel állnak a pályázók rendelkezésére a programmal kapcsolatos kérdések megválaszolásában, valamint a külföldi partnerkeresésben.

A Kreatív Európa Nonprofit Kft. az Európai Unió Kreatív Európa programjának hivatalos magyarországi koordinátora, fő támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Filmalap és az Európai Bizottság.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.