Papageno Radio
Címlap Európai uralkodóházak műtárgyritkaságait állítja ki a New York-i Metropolitan Museum

Európai uralkodóházak műtárgyritkaságait állítja ki a New York-i Metropolitan Museum

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Több mint 200 tárgyat, köztük az Esterházy-gyűjtemény műtárgyegyüttesének 11 darabját mutatják be először együtt a nagyközönségnek.

A kiállítás kurátora, Dr. Wolfram Koeppe a 2019. november 18. és 2020. március 1. között megtekinthető, évszázados jelentőségű tárlaton 16., 17. valamint 18. századi európai uralkodóházak különleges műtárgyait és technikai kuriózumait egyesíti.

A világhírű New York-i Metropolitan Museum of Art (MET) egy hetes rendezvénysorozatban nyitotta meg Making Marvels. Art, Technology and Entertainment at the Courts of Europe című kiállítását, melynek elsősorban a kismartoni Esterházy Privatstiftung, a bécsi Kunsthistorisches Museum, valamint a Staatliche Kunstsammlungen Dresden kölcsönöztek műtárgyakat.

Európai uralkodóházak több mint 200, a barokk és reneszánsz korából származó ritkaságát – amelyet 40 múzeum kölcsönzött a világ minden tájáról – ilyen komplexitásban első ízben láthatja a nagyközönség.

Az Esterházy Privatstiftung, mint az egyik fő kölcsönző, barokk ritkaságokat bocsátott a kiállítás rendelkezésére, amelyek sora a részletgazdag, finoman kidolgozott óráktól az  egyedülálló barokk ezüstbútor-gyűjteményig terjed, s amelyek az Esterházy-kincstár nemzetközi jelentőségét is alátámasztják.

Dr. Florian T. Bayer az Esterhazy Privatstifung gyűjteményének vezetője nagyon örül az együttműködésnek: „A New York-i MET kiállítás nem csupán a kiválasztott műtárgyak kutatásának szempontjából jelent fontos mérföldkövet, hanem az Esterházy-kincstár, az eredeti helyén megőrzött Kunst- és Wunderkammer jelentőségét is hangsúlyozza. Az Esterházy Privatstiftung számára a műtárgyak kölcsönadása egy fontos első lépés a tengerentúlon való ismertséghez.” 

Az Esterházy-gyűjtemények különleges darabja az ezüstbútor-együttes, melynek darabjait az Esterházy hercegek vásárolták meg, hogy vendégeiket elkápráztassák – a barokk ezüstbútoroknak a mai napig csodájára járnak. Az együttes részei egy finoman kidolgozott ezüstasztal Augsburgból, egy impozáns tükör, valamint ezüst gyertyatartók és falikarok. Külön figyelmet érdemel a David I. Schwestermüller műhelyéből kikerült ezüstasztal, amelynek fő motívuma „Párisz ítélete”, s amely a 17. századi német ezüstművesség egyik legjelentősebb korai darabja. Míg az európai nemesi udvarokban a hadipénztár feltöltése érdekében nagyobbrészt beolvasztották az értékes ezüstbútorokat, az Esterházy-gyűjteménynek a mai napig része az egyik legnagyobb és legrégebbi fennmaradt ezüstbútor-együttes.

A Bacchus-kocsi Fraknó vára kincstárának másik egyedülálló darabja. Világszerte összesen két darab ismert ebben a műfajban. A kocsi formájú felhúzható óra a 17. században került I. Esterházy Pál tulajdonába, s a mai napig működőképes.

Bacchus, a bor istene csodálatosan megmaradt színekben trónol a kocsin, amelyet számos mozgatható állatfigura és drágakövek díszítenek, s amely akár egy métert is képes haladni.

A kiállítás weboldalán további információkat talál.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X