Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Határátlépők egy szólamban – Közös koncertet ad a Calexico és az Iron...

Határátlépők egy szólamban – Közös koncertet ad a Calexico és az Iron & Wine

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az arizonai Calexico együttes és az Iron & Wine néven dolgozó Sam Beam saját stílusában a legjobbak közé tartozik, ráadásul tizennégy év szünet után megjelent friss és remek második közös lemezükkel először turnéznak együtt. Egyszeri, kihagyhatatlannak ígérkező lehetőség, hogy megejtően szép, érzékenyen hangszerelt folkos dalokat halljunk az alkalmi amerikai csúcspárostól november 12-én a Müpában.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

- hirdetés -

A duóként indult Calexico és az Iron & Wine név mögött megbújó dalszerző-­énekes, Sam Beam önmaguk jogán is az elmúlt bő húsz év kiemelkedő előadói, közös koncertjük tehát eleve kivételes alkalom. Ezt persze nem kell bizonygatni sem azokak, akik ott voltak az alt­countryt mexikói zenékkel és indierockkal keresztező Calexico két emlékezetes Sziget­koncertje közül valamelyiken, vagy hallották az Iron & Wine hol pusztán folkos, hol dúsan hangszerelt, pazar albumainak egyikét. Különösen azokat nem kell győzködni fellépésük kihagyhatatlanságáról, akik ismerik 2005­-ös első vagy idei második együttműködésüket, amelyen

gyönyörű unisonóban énekelnek ihletett és bizsergető hangszerelésű dalokat az americana sokstílusú gyűjtőkategóriájában.

A Calexico alaptagsága, azaz Joey Burns multiinstrumentalista és John Convertino dobos a nyolcvanas évek közepe óta termékeny roots rock/cowpunk Giant Sand ritmusszekciójában talált egymásra. Először 1994­-ben hoztak létre instrumentális zenekart Friends Of Dean Martinez néven, de a spagetti westernes, koktéljazzes alt-­country dalok írása közben rájöttek, hogy énekkel is tudják ugyanezt nyújtani. Az 1995­-ben megszületett Calexico egyre jobban keresztezte az amerikai mélydél és Mexikó zenei világát a szabálytalan indierockkal, majd néhány kiugróan sikeres lemez (The Black Light – 1998, Hot Rail – 2000) után 2002-­ben a Giant Sandet is otthagyták, hogy a Calexicóval egyre magabiztosabban keverjék az össze nem illő stílusokat és hangszereket.

Az Iron & Wine néven a kétezres évek eleje óta kiadott akusztikus folkos és alt-­countrys Sam Beam-­lemezek eleinte egészen csupaszok voltak, de közben lágyak és melengetők is – a dalok még akkor is reménykeltők, amikor melankóliával átitatottak. Aztán

természetes fejlődés útján, fokozatosan kaptak egyre dúsabb hangszerelést, így jutva el az amerikai albumlista élbolyába.

Mindkét előadó szívesen és sokat zenél másokkal, de amikor 2005-­ben először dolgoztak együtt az In The Reins minialbumon, éppen külön­külön is csúcsformában voltak, és ugyanez igaz az idei Years To Burnre, amely mindegyikük legjobbja az utóbbi jó néhány év terméséből. Már ennyi is kivételes élményt ígér az estére, amelyen ráadásul önálló Calexico-­ és Iron & Wine­-dalokat is hallhatunk majd – utóbbiakat élőben először Magyarországon!

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X