Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Kezdődik a Rising Stars koncertsorozat a Müpában

Kezdődik a Rising Stars koncertsorozat a Müpában

Egy olyan szenzációhajhász korban, amelyben Liszt­-etűdöket zongorázó óvodások vírusvideói hódítanak milliós megtekintéssel, nem egyszerű eligazodni az új tehetségek között, felismerve az igazi értékeket. Ebben kíván segíteni az Európai Hangversenytermek Szervezete Rising Stars sorozata, amelynek évek óta a Müpa is állandó állomása. Idén november 8. és 11. között hallgathatjuk meg az ifjú tehetségek játékát.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

- hirdetés -

Az ECHO­-ban tömörülő koncerttermek fiatal muzsikus delegáltjai közül minden évben hat szerencsés művész vagy együttes vehet részt egy­-egy koncertturnén, érintve a szervezetet alkotó hangversenyközpontokat, bemutatkozási lehetőséget kapva olyan fontos helyszíneken, mint a londoni Barbican Centre, az amszterdami Concertgebouw vagy a hamburgi Elbphilharmonie.

- hirdetés -

A fiatal művészeknek szigorú követelményeket kell teljesíteniük: fontosak a nemzetközi versenyeredmények, nem árt, ha már menedzsment segíti a rising star munkáját, továbbá előnyt jelenthet egy(­-két) megjelent lemez is. De talán ezeknél is nagyobb súllyal esik latba az ifjú muzsikusok kortárs zenéhez fűződő viszonya – hiszen minden kiválasztott előadónak fel kell kérnie egy zeneszerzőt, hogy új művet komponáljon számára –, illetve elvárás az is, hogy oktatási projektek résztvevőjeként a legfiatalabbak, azaz a jövőbeli potenciális közönség megnyerésében is legyen a jelöltnek tapasztalata. Mindezeken felül azt talán már említenünk sem kell, hogy legfeljebb harmincas éveinek derekán járhat az intézmények által delegált ifjú művész.

Ide kapcsolódik:
Ismerje meg a jövő csillagait a Müpában!

A Müpa Rising Stars­-koncertjeinek idei sorát egy müncheni székhelyű vonósnégyes, a Goldmund Kvartett indítja. Az együttes tagjai többek között Rados Ferenctől is vettek órákat. A Rising Stars sorozatba a Cité de la musique – Philharmonie de Paris, valamint a Festspielhaus Baden-­Baden által delegált vonósnégyes olyan kíváncsisággal és lelkesedéssel barangol a zene birodalmában, mint amilyen kíváncsiság Hesse regényének hősét, Goldmundot is hajtotta a világ felfedezésében.

A négy fiatal muzsikus egy japán alapítványnak köszönhetően Stradivari­hangszereken játszhat, méghozzá az úgynevezett Paganini­-kvartett hangszerein: azokon az instrumentumokon, amelyek egykoron „az ördög hegedűse” tulajdonában álltak.

A Goldmund Kvartett Rising Stars-­turnéjának a Müpa lesz a legelső állomása, így ősbemutatót is hallhat a budapesti közönség a bolgár származású, Nagy­-Britanniában élő komponistától, Dobrinka Tabakovától.

Goldmund Kvartett – forrás: Müpa

Ugyancsak a Müpa közönsége hallhatja először az amerikai Molly Kien különleges darabját, amelyben a kísérletező kedvéről ismert svéd klarinétos, Magnus Holmander egy különleges hangszert mutat be. Ennek elektromos szenzorokkal ellátott tölcsére a művész mozdulataira reagálva egészíti ki a hangokat különleges effektusokkal és színekkel. Ha valakit Donizetti, Bassi és Brahms művei nem hoznának lázba, Kien darabja miatt mindenképpen érdemes a stockholmi Konserthuset által jelölt muzsikust meghallgatnia. Tanára, a szintén kiváló szólóklarinétos, Martin Fröst is szuperlatívuszokban nyilatkozott róla, ráadásul

Fröst egyik produkciójában Magnus éveken át nemcsak klarinétosként, hanem táncosként és bűvészként is feltűnt.

A lisszaboni Gulbenkian Alapítvány, a portói Casa da Música és a Philharmonie Luxembourg ajánlásával került be a programba a portugál harmonikaművész, João Barradas. Nem elég, hogy valamennyi nemzetközi versenyen, amelyen indult, elsöprő győzelmet aratott – több mint harminc megmérettetésről van szó! –, de a klasszikus zene mellett a jazz és az improvizáció is közel áll hozzá, így a Rising Stars sorozat koncertjein is megmutatja majd sokoldalúságát. Kortárs szerzők is komponáltak számára, 2016-os, Directions című első lemezét pedig a kritikusok az egekig magasztalták.

João Barradas – fotó: Alfredo Matos

A L’Auditori Barcelona és a Palau de la Música Catalana által delegált spanyol csellista, Pablo Ferrández kapcsán mást talán nem is kell mondanunk, mint hogy Gustavo Dudamel pálcája alatt nemrég debütálhatott a Los Angeles­i Filharmonikusok szólistájaként Anne-­Sophie Mutter mellett, de

Christoph Eschenbachhal is játszott már, aki a fiatal gordonkaművészről mint generációja legjobbjáról nyilatkozott.

Ráadásul egy 1696-­os Stradivarin játszik: azon a hangszeren, amelyen annak idején Starker János, előtte pedig Gregor Piatigorsky nyűgözte le hallgatóságát.

Simon Höfele – fotó: Sebastian Heck

Az idei Rising Stars-­művészek sorát fiatal német trombitás, Simon Höfele zárja, akit három nagy hangversenyterem, a dortmundi Konzerthaus, a Kölner Philharmonie és a hamburgi Elbphilharmonie jelölt az ECHO turnéjára. A huszonöt éves művész az ARD Nemzetközi Zenei Verseny különdíjasa volt, és néhány nagy európai koncertterem már nem lesz számára ismeretlen. A sztenderd repertoáron túl kifejezetten szívügye a kortárs zene, így nem véletlen, hogy hangversenyén a számára komponált Miroslav Srnka­-darabon kívül egy Ligeti­-mű és egy Daniel Schnyder­-szonáta is megszólal – az utóbbi szerző szintén a jazz világából érkezett.

Talán elég indokot felsoroltunk arra, hogy miért volna kár kihagyni a Müpa Rising Stars­koncertjeit. Sőt a koncertek utáni közönségtalálkozókra is érdemes eljönni – utóbbiak látogatói olyan autogramokkal is gazdagodhatnak, amelyekre később sokkal büszkébbek lesznek, mint most gondolnák.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X