Papageno Radio
Címlap Közösségi finanszírozással cserélné le harmincéves Diótörő-jelmezeit egy amerikai társulat

Közösségi finanszírozással cserélné le harmincéves Diótörő-jelmezeit egy amerikai társulat

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ahogy november-decemberben a világ minden táján, úgy Denverben is a Diótörőt veszi repertoárra a balettegyüttes. Az amerikai város társulata idén szeretne új jelmezben színpadra lépni, ehhez kéri a közönség segítségét.

A Colorado Ballet előadása nagy népszerűségnek örvend, az idei az 59. évad, hogy műsorra tűzik. A jelmezek azonban nem ehhez a produkcióhoz, hanem a San Francisco Ballet 1986-ban bemutatott Diótörőjéhez készültek, a denveriek ezeket vásárolták meg 2005-ben. Távolról még jól mutatnak, de közelről kétségbeejtő a kép.

A bár szezonális, de nagy igénybevétel miatt a jelmezek használódnak, el lehet képzelni, milyen állapotban vannak. Hiába javítják, ragasztják, toldják-foldják, használnak vodkát (!) a tisztításhoz és fertőtlenítéshez, jó harminc év után már csodát nem lehet tenni. Volt már, hogy a herceg egy emelésnél véletlenül rosszul fogta meg partnerét, és a tütü elszakadt, Az Egérkirály maszkja alá rendszeresen úszószemüveget vesznek a táncosok, hogy a szivacsmorzsalék ne menjen a szemükbe, a kínai sárkánynak pedig csak az egyik szeme működik. A kampányfilmben ezeket közelről is megmutatják:

A Colorado Ballet ezért elhatározta, hogy 33 év után, 2020-ra lecseréli a Diótörő díszleteit és jelmezeit, ami 2,5 millió dollárt tesz ki. Erre azonban saját büdzséből képtelen az együttes, így közösségi finanszírozási kampányt indítanak, amelynek célja legalább 100 ezer dollár összegyűjtése.

A Colorado Ballet művészeti vezetője jelenleg tervezőkkel konzultál, hogy a következő évadban új kiállítású előadást láthasson a közönség, amelyben megmarad a Viktória-korabeli látvány, de a jelenlegihez képest kevésbé rózsaszín lesz. Gil Boggs hozzátette, az anyagi hozzájárulással a közönség még inkább a sajátjának érezheti a Diótörőt.

(Via The Denver Channel)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X