Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Debrecen Ősbemutató Debrecenben: kamasz átváltozás-történet, nem csak kamaszoknak

Ősbemutató Debrecenben: kamasz átváltozás-történet, nem csak kamaszoknak

Megkezdődtek az Imágó próbái a Csokonai Színházban. A kamasz átváltozás-történet íróját, rendezőjét már ismerhetik a debreceniek, hisz Pass Andrea a tavalyi DESZKA Fesztivál díszvendége volt.

- hirdetés -

Az általa jegyzett két előadás, az Eltűnő ingerek és A vándorkutya, a kortárs drámafesztivál legelismertebb produkciói voltak mind a nézők, mind a kritikusok körében. Pass Andrea az Imágó a darab olvasópróbáján elmondta, régi terve volt, hogy Franz Kafka Az átváltozás című abszurd elbeszélésére alapozva, abból inspirálódva írjon egy ifjúsági történetet, hisz az átváltozás a kamaszok életkori sajátossága, s izgalmas színházi kihívásnak tartja, hogy ezt a fizikai átalakulással is járó folyamatot a színpadon mutassa be. A rendező ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy nem ifjúsági darabnak szánta az Imágót, sokkal inkább a fiatalokról és fiataloknak is szóló történetnek, hisz tapasztalata szerint a felnőttek és a fiatal generáció közötti szakadék manapság egyre nő, sokkal mélyebb, mint korábban volt, s az Imágó, ahogy a kamaszok megjelennek ebben a történetben, épp erre a problémára reflektál.

- hirdetés -

Imágó (olvasópróba) – fotó: Máthé András

Garai Judit dramaturg az olvasópróbán arra tért ki, hogy az Imágóban, az apa-fiú, anya-fiú, fiú-barát viszonyokban nincs bűnös és áldozat, senkit sem szerettek volna hibáztatni, csupán felmutatni egy-egy életkori szakasz sajátosságait és hogy azok hogyan találkoznak/találkozhatnak, milyen kapcsolódási pontjaik lehetnek.

Az Imágó nem csupán Az átváltozásból, hanem Kafka naplójából és Závada Péter trAnzKaPHka/kastély című szólólemezéről is tartalmaz vendégszövegeket.

Imágó (olvasópróba) – fotó: Máthé András

A darab főbb szerepeiben Rózsa Lászlót, Varga Klárit és Vasvári Csabát láthatja a közönség. A díszlet-és jelmezterveket Tihanyi Ildi készítette. A zeneszerző Bartha Márk.

Előző cikkNovember 23. – Szabadulószoba
Következő cikkHand Heart

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.