Papageno Radio
Blogok Cziffra Fesztivál Pusker Júlia és Szabó Marcell ad ingyenes koncertet Cziffra György gyerekkorának helyszínén

Pusker Júlia és Szabó Marcell ad ingyenes koncertet Cziffra György gyerekkorának helyszínén

Ötödik alkalommal várja a közönséget 2020 februárjában a Cziffra György Fesztivál, amelyet a világhírű zongoraművész emlékének ápolására hozott létre Balázs János zongoraművész 2016-ban. Hagyományosan november 5-én, Cziffra György születésnapján kezdődnek a felvezető, előzetes programok.

A pályájuk elején álló kiemelkedő tehetségek támogatása valamint a legnagyobb emberi teljesítmények elismerése céljából a Fesztivál 2017-ben díjakat alapított. Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ évről-évre november 5-én, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasainak hangversenyével emlékezik meg a zongoravirtuózról, aki gyerekkorát a kerületben élte. Ez alkalommal Pusker Júlia hegedűművész és Szabó Marcell zongoraművész ad koncertet Angyalföldön.

Szabó Marcell Junior Prima Díjas művész a közelmúltban a hamburgi Elbphilharmonieban lépett fel, valamint kiemelkedő munkát végez az orosz zene népszerűsítéséért hazánkban. Pusker Júlia az előkelő 5. helyezést szerezte meg idén nyáron a világ egyik legrangosabb megmérettetésén, a brüsszeli Erzsébet Királyné Zenei Verseny döntőjében.

A két művész műsorán J. S. Bach: g-moll hegedű szólószonátája és Debussy Gyermekkuckó című műve szerepel, közösen adják elő C. Franck A-dúr szonátáját.

A koncertre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött! Regisztrálni a [email protected] e-mail-címen lehet, illetve a regisztrációs jegy a helyszínen megválható.

„Az elmúlt években sikerült alapvető missziónkat, emlékápoló tevékenységünket megvalósítani. Cziffra György szellemi és művészi hagyatéka hosszú idő után hazatalált. Örülök, hogy ebből az örökségből táplálkozva, azt tovább építve olyan jövőbe mutató programokat sikerült elindítanunk – támogatóink segítségével -, mint a mesterkurzusok, vagy a Cziffra Fesztivál díjai, amelynek keretében eddig több mint 10 millió forint összeggel volt lehetőségünk támogatni a pályájuk elején álló fiatal művészeket, valamint elismerni a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket. ” – mondta el Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapító-művészeti vezetője.

Balázs János – fotó: Szász Marcell / Óbudai Anziksz

November 20-án Ágyúk és virágok – Cziffra György emlékezete címmel a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetével közös rendezésében először valósul meg nemzetközi tudományos műhelytalálkozó, amely Cziffra György életművét három szempont szerint dolgozza fel. A rendezvényen hazai és nemzetközi kutatók, valamint pályatársak tekintik át a kutatás már meglévő eredményeit.

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni 2019. november 6-ától lehet ezen az oldalon.

November 23-án a Nagytétényi Cziffra György Kulturális Központban a Hommage a Cziffra elnevezésű koncerten Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, valamint tanítványaik emlékeznek meg az 1956-ig a kerületben élő zongoraművészről.

A belépés regisztrációhoz kötött. Az alábbi e-mail-címen lehet regisztrálni: [email protected]

A nagy sikerű sorozat a kezdetek óta a legelismertebb művészekkel – mint Arcadi Volodos, Pierre Laurent Aimard, Vásáry Tamás, Mischa Maisky, Jose Cura, Bogányi Gergely, Jandó Jenő -, valamint nyitott művészetszemlélettel és műfajilag befogadó programstruktúrával várja a közönséget.

A február 16. és 23. között tartó Cziffra György Fesztivál 2020-ban is több helyszínen tartja programjait, sokszínű, egyedi témájú estjein minden műfajból a legkiemelkedőbb művészekkel találkozhat a közönség.

A fesztivál kiemelt vendége idén Vadim Repin, a világ egyik legismertebb hegedűművésze, a Budafoki Dohnányi Zenekar, Hollerung Gábor vezényletével. Különleges este valósul meg Pál Feri atya és Vizi E. Szilveszter részvételével, Lukács Miklós és Balogh Kálmán Cimbalomduójával. Paganini virtuozitását idézi meg a Paganini Plusz koncerten Lendvay József Liszt-díjas Érdemes művész, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és Oláh Kálmán Liszt- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész. A Győztesek koncertjén a jövő generáció legtehetségesebb művészei kerülnek fókuszba, többek között Boros Misi (zongora), Szabó Marcell (zongora), Horti Lilla (operaénekes), Pusker Júlia (hegedű), Devich Gergely (gordonka) és Balázs-Piri Soma (zongora).

Ide kapcsolódik:
Londonban ad koncertet Balázs-Piri Soma

Dr. Bagdy Emőke pszichológus a Cziffra Fesztivál részére készítette hiánypótló előadását, melyben a tudatállapotok között kalandozunk a tudomány és a művészet segítségével, Balázs János zongorajátékának kíséretében. A füstös Kedves presszót varázsolja elénk Tompos Kátya a Hot Jazz Banddel és Sárközy Lajossal és zenekarával a Báresten. A Jazzical Trio exkluzív koncertjének műsora Liszt Ferenc és Cziffra György művészete előtt tiszteleg, egy különleges helyszínen, a Lóvasútnál. Simon Izabella zongoraművésznő a legkisebbeknek szóló interaktív, zenés-mesés klasszikus zenei „beavató” koncertjén Kőszeghy Csilla meseillusztrátor és a Zeneakadémia növendékei is bemutatkoznak.

A fesztivál előtt rendezik meg hagyományosan az egyre bővülő mesterkurzusokat. A zongora és a cigányprímás oktatás mellett Miklósa Erika ének kurzusán is részt lehet venni a 10. kerületi Kroó György Zeneiskolában.

„Aki idén is ellátogat a Cziffra György Fesztivál programjaira, találkozhat klasszikus és könnyűzenei csemegékkel, előadásokkal és beszélgetésekkel, fiatal tehetségekkel és bárhangulattal. A műfaji sokszínűség és értékalapú irányelvünk idén is egyedi produkciókat eredményez, amely reményeim szerint maradandó élményt nyújt a zeneszerető közönségnek.” (Balázs János)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!