Papageno Radio
Címlap Szabó Magda, az ember, a nő, a feleség

Szabó Magda, az ember, a nő, a feleség

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Csokonai Színház két egykori színművészének a Magda, a Szabó című kamaradarabjával emlékezik a debreceni születésű író, költő, műfordítóra halálának 12. évfordulója alkalmából.

Mészáros Tibor és Krajcsi Nikolett egy olyan egyfelvonásos színre állítására kaptak felkérést Porkoláb Gyöngyitől, az előadás produkciós vezetőjétől, a „CSAK egy nő?!” és a „CSAK 1 Est” programsorozat alapítójától, amelyik Szabó Magdát, az embert, a nőt, a feleséget mutatja be, bepillantást engedve élete négy fal között játszódó területeire is. Munkájuk során arra keresték a választ, hogy ki is volt valójában az a Szabó Magda, aki rajongó boldogsággal élte életét férje, a szintén író Szobotka Tibor oldalán. De ki is volt ez a hányattatott sorsú férj, akihez annak halála után is leveleket, naplókat írt? Ki volt e furcsa Rómeó és Júlia, akik feltételek nélküli szerelmük ellenére gyermektelenül élték le életüket? Lehetett-e teljes az életük, vagy épp így lett teljes, „csak” együtt, mindörökké?

Ide kapcsolódik:
Warwick-díjra jelölték Szabó Magda Katalin utca című regényét

A színészek eredetileg kizárólag Szabó Magdára fókuszáltak, ám az életművét kutatva egyértelművé vált számukra, hogy a férjéhez, Szobotka Tiborhoz fűződő kapcsolatra kell helyezniük a hangsúlyt. Az előadás legfőbb forrását Szabó Magda naplói, levelezései és interjúi adták, valamint a házasságáról szóló „Nyusziék” és a férje halála után íródott „Liber Mortis”. Arra a kérdésre, hogy mi volt számára a legmeglepőbb e híres házasság mindennapjaiban, a darabot rendezőként is jegyző Mészáros Tibor egy interjúban így válaszolt: „Maga az életük. Más életutat jártak be, ám az otthonról hozott különböző mentalitás az ő esetükben nem kioltotta, hanem erősítette egymást. Összeillettek, mint a puzzle: ami az egyikőjükből hiányzott, azt kiegészítette a másik. De a kapcsolatuk érzelmi túlfűtöttsége is nagyon meglepő volt számomra: Szabó Magda arcpirító őszinteséggel írt a házaséletükről, így a szexualitásról is.”

Ide kapcsolódik:
A nő, aki tudatosan élte és írta az életét

A Magda, a Szabó két különböző személyiségű, az írás szentségét valló, önzetlen művészember kapcsolatának története, olyan történet, amelyben az egyik pálya, az energikus, életvidám Szabó Magdáé a siker útján vezetett, míg férje kiszorult az irodalmi életből. Mészáros Tibor és Krajcsi Nikolett az előadás elkészültét megelőző kutatómunka során úgy érezték, hogy az írópáros kapcsolata valóban olyan mély, mint Shakespeare Rómeó és Júliájában a két tragikus sorsú fiatal szerelme. Míg Shakespeare szereplőit saját szüleik állították próbatétel elé, addig őket a politikai rendszer igyekezett ellehetetleníteni.

Magda, a Szabó (Krajcsi Nikolett, Mészáros Tibor)

A Magda, a Szabó november 19-én, kedden 19 órától látható a Horváth Árpád Stúdiószínházban.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X