Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok 70 Szokolay Szokolay Sándor tündérkertjét Holozsai Eszter és Ungár Cecíilia idézi meg

Szokolay Sándor tündérkertjét Holozsai Eszter és Ungár Cecíilia idézi meg

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Kodály-módszert elsőként megvalósító Békés-Tarhosi Énekiskola olyan gyermekek százainak adta meg a zenetanulás lehetőségét, akiknek arra esélyük sem lett volna. Szokolay Sándor mellett egy sor neves magyar művész, zenetanár, pedagógus, zeneszerető és értő fiatal került ki a legendás intézményből. A „tarhosi szellemiség” egész életre szóló útravalóval szolgált. Az iskolában töltött időszak kulcsfontosságú élmény volt Szokolay Sándor számára, megnyilatkozásaiban rendszeresen visszatérő fejezet a tarhosi emlékek felidézése.

„Életem egyik legfényesebb jelensége, mondhatnám így is: tündérkertje volt ez az iskola. Mindent együtt megadott, ami egy élet, egy művészpálya alapélményéül szolgálhat. Létezésünk közege a népzene volt, olyan romlatlan természeti környezetben, amelyről ma már csak néhány kivételes képzelőerejű természetvédő ábrándozhat. A csodálatos parkot, a kastélyt mintha kisgyermekkorom mesefantáziájából varázsolták volna elő. Nem a jó bizonyítvány, nem a jó felelet volt a cél, hanem a felfedezés öröme.”

1950-ben Szokolay Sándor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója lett. A korszak kijózanító, rideg valóságában nehezen találta a helyét Budapesten. Az 1951-ben keletkezett Tarhosi Szonatina idillikus visszaemlékezés a középiskolai évekre.

A tarhosi tündérkert megidézésében Holozsai Eszter és Ungár Cecília minden szempontból ideális közvetítőnek bizonyul. A két ifjú hölgy előadása akaratlanul is előidézi a mesebeli képzettársítást.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X