Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Úttörő kötet jelent meg magyarul a kortárs amerikai jazz világáról

Úttörő kötet jelent meg magyarul a kortárs amerikai jazz világáról

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Gramofon Könyvek sorozatban látott napvilágot Turi Gábor Amerikai jazznapló című kötete, amelynek bemutatójára a Budapest Jazz Clubban kerül sor december 2-án 17.00 órakor.

A Magyar Jazz Szövetség életműdíjával kitüntetett szerző különböző időszakokban csaknem öt évet töltött az Egye­sült Államokban. Feltérképezte az országot, Washing­tontól St. Louisig, Bostontól Los Angelesig, Chicagótól New Orleansig sokfelé járt, és gyakran megfordult New Yorkban.

Fotókkal gazdagon illusztrált könyve úttörő ka­lauz a kortárs ame­rikai jazz világában.

A jazz városait be­mutató útirajzokon, a neves szemé­lyekkel ké­szített in­terjúkon és a jazz helyzetét elemző írásokon kívül helyet kaptak benne kiemelkedő elő­adók portréi csakúgy, mint az elmúlt negyedszázad kí­nálatából merítő koncert- és le­mez­kritikák. Külön feje­zet tekinti át a magyar jazz­mu­zsi­kusok amerikai jelen­létét.

„A jazz Észak-Amerika eredeti kulturális megnyil­vánulása, amelynek története egybeforrott az USA utóbbi évszázadával. Hallgatása elősegítheti az ország megismerését, az amerikai élet tanulmányo­zása pedig kulcsot adhat a jazz megértéséhez, befoga­dásához” – fogalmaz a szerző a kötet előszavában.

A könyvet Bacsó Kristóf szaxofonművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egye­tem adjunktusa mutatja be. A szerzővel dr. Retkes Attila zenetörténész, a Gramofon Köny­vek főszerkesztője beszélget.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X