Papageno Radio
Blogok Müpa magazin Zombor Levente: „A színpad egy nagy, kimeríthetetlen játszótér”

Zombor Levente: „A színpad egy nagy, kimeríthetetlen játszótér”

Idén ünnepli alapításának huszadik évfordulóját a Talamba Ütőegyüttes. Barátságról, a munka szeretetéről és az ünnepi koncertmenüről beszélgettünk Zombor Leventével, az együttes vezetőjével.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

– Debreceni főiskolásként gondoltak egy nagyot, éppen húsz éve. Göröngyös vagy sima volt az út, amelyen akkor indultak el?

– Ütőegyüttest alapítani, működtetni – nagyon nem egyszerű feladat. Feladat is, hivatás is, de leginkább életstílus, amit csak úgy lehet megélni, ha szerelmes vagy a munkádba. Ha azt mondom, hogy mi, a Talamba tagjai több időt töltünk egymással, mint a családunkkal, talán mindent elárulok. A játék öröme, a kíváncsiság, a barátság és a humor azonban átsegíti az embert a nehézségeken, így a göröngyökre is derűsen gondolunk vissza. Teljesen a semmiből építettük fel magunkat. Nem voltak szponzoraink, támogatóink, így azt kell mondanom, hogy minden egyes hangszer beszerzése, megvásárlása önmagában is óriási élményként él bennünk. Márpedig a hangszerbeszerzésből kivettük a részünket, mivel mindig törekedtünk arra, hogy az ütőhangszerek hallatán a közönségnek ne csak a dobok és a cintányérok jussanak eszébe.

A világon ötezerféle ütőhangszer létezik: a színpad számunkra egy kimeríthetetlen lehetőégekkel teli, nagy játszótér!

– Miként változott az együttes és a közönség kapcsolatának dinamikája?

– Szerencsésnek mondhatom magunkat amiatt, hogy alapvetően pozitív életszemléletünk, habitusunk a zenélésünkben is visszatükröződik. A Talamba mindig közönségbarát együttes volt, és a jövőben is az lesz. Aki eljön meghallgatni minket, tudhatja: mindent megteszünk annak érdekében, hogy a közönség felhőtlen estét töltsön el velünk. Koncertjeink igazi családi események, nincs célközönség, ehhez a kezdetektől tartottuk magunkat, és úgy vettük észre, hogy a közönség is ezt várja el tőlünk.

Ide kapcsolódik:
Megalakulásának 20. évfordulóját ünnepli a Talamba Ütőegyüttes

– Mitől lesz különleges a jubileumi hangverseny műsora?

– Mindenképpen szeretnénk a legfontosabb pillanatokat feleleveníteni. Eddig kilenc lemezünk jelent meg, van miből válogatni, vagyis a koncert címe akár az is lehetne, hogy Válogatás a Talamba húsz nagyon ütős évéből – ezzel a címmel egy könyv is megjelenik majd rólunk nemsokára. De a jövőből is szeretnék felvillantani valamit, mivel mindig törekedtünk arra, hogy lépést tartsunk a világ fejlődésével, ami ezen a koncerten nemcsak hallható, de látható is lesz. Miklósa Erika személyében pedig olyan vendégünk lesz, akit az új irányzatok felé nyitott művésznek ismertünk meg. Az első pillanatban talán lehetetlennek tűnik egy operaénekes és egy ütőegyüttes fúziója, de azt gondoljuk,

az emberi hang és az ütőhangszerek találkozása a lehető legősibb kombináció.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!