Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap A jazzénekes, akit Bársonyos Ködnek becéztek

A jazzénekes, akit Bársonyos Ködnek becéztek

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Mel Tormé 4 éves korában már énekelt a rádióban, 9 éves korában rádiójátékokban kapott szerepet, 15 évesen kezdett komponálni, és ezt a tehetségét később egyre nagyobb sikerrel gyümölcsöztette.

A jazz évszázada című kötet e-book formátumban megvásárolható a következő webáruházakban:

 

Kobo

Nook

DiBook

17 éves korában már a Marx fivérek, a négy komikus közül a zongoristaként is tevékeny Chico Marx zenekarával énekelt. Táncosként pedig olyan adottságokkal rendelkezett, hogy Billie Holiday folyamatosan arra próbálta rábeszélni, éneklés helyett inkább azzal keresse a kenyerét.

A hangjáról a „Mr. Velvet Fog”-nak (Bársonyos Ködnek) becézett vokalista könnyed, roppant ritmikus, jazzes beütésű, hangszeres időzítésű stílusa nagyszerűen illett a cool iskola Kaliforniában dívó, intellektuális babérokra kevésbé törekvő, könnyed, vidám ágához. Kifejezett nightclubénekes volt, akinek élő albumai sikerültek a legjobban, bár énekelt Buddy Rich zenekarával is, akinek később életrajzírója is lett, hogy még egy talentumát említsük. De a kisegyüttes, az éjszakai mulató atmoszférája, a laza, szellemes, gyakran táncolható előadásmód volt az ő világa.

A hollywoodi Crescendo klubban 1956-ban felvett élő albuma kidomborítja az énekes minden erényét, nem utolsósorban Sinatráéhoz hasonlítható időzítését. Az albumról a kislemezen megjelent Mountain Greenery című dal meglepő módon éppen Nagy-Britanniában került a tízes poplista negyedik helyére, és még tizenhárom héten keresztül maradt a listákon

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X