Papageno Radio
Címlap A Prima Primissima díjas Bak Imre Papírmunkái a Fészek Művészklubban

A Prima Primissima díjas Bak Imre Papírmunkái a Fészek Művészklubban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

2015 után ismét Bak Imre-kiállításnak ad otthont a Fészek Művészklub. A tárlat jelentőségét mutatja, hogy a festőművész képeivel 2019-ben egyéni kiállításon csak a londoni Mayor Gallery és a berlini Galerie Volker Diehl látogatói találkozhattak. A Papírmunkák január 17-ig tart nyitva.

Bak Imre idén ünnepelte 80. születésnapját. Alkotásait számos hazai közgyűjtemény mellett olyan nemzetközileg is jelentős múzeumban találhatjuk meg, mint a bécsi Albertina és MUMOK, a londoni Tate Modern, a berlini Neue Nationalgalerie, a párizsi Fonds National d’Art Contemporaine, a lyoni Musée d’Art Contemporaina vagy a New York-i The Metropolitan Museum of Art. A 20. század második felének két meghatározó hazai neoavantgárd csoportjának, az Ipartervnek (a Ludwig Múzeum idei Iparterv 50+ című tárlatán több munkáját is láthatták az érdeklődők, az alábbi portréfilm ennek apropóján készült) és az 1973-ban Fajó Jánossal, Keserü Ilonával, Molnár Sándorral és Nádler Istvánnal létrehozott Budapesti Műhelynek is tagja volt.

Erősen hatott rá az impresszionisták szín- és a kubisták formavilága, különösen az 1962-es moszkvai és leningrádi utazásain élőben is látott Matisse-, Picasso-, Léger- and Kandinszkij-művek. Folytatja Kassák Lajos, Korniss Dezső és az Európai Iskola neoavantgárd hagyományait, emellett fontos inspirációt jelentettek a német konkretizmus, a Signal művészei, a hard edge, a minimalizmus, a brit és az amerikai geometrikus absztrakció és a pop art, valamint a  konceptuális művészet. Nonfiguratív munkáira erős, tiszta színek, és szigorúan strukturált formák és vonalak jellemzőek, a geometrikus szerkezet pedig egyszerre eredményez racionalitást és transzcendenciát.

Bak Imrét számtalan kitüntetéssel ismerték el: Kossuth- és Munkácsy-díjas, kiváló művész, Herder-díjas, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja, a Nemzet Művésze. 2019-ben a magyar képzőművészet kategóriában Prima Primissima díjat kapott.

Promóció

X
X