Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Álló tapssal ünnepelték a magyar zenészeket Észak-Macedóniában

Álló tapssal ünnepelték a magyar zenészeket Észak-Macedóniában

November 28-án este Szkopjéban koncertezett a Kodály Filharmonikusok és Kodály Kórus Debrecen Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművésszel. Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma felkérésére érkeztek az észak-macedón fővárosba, hangversenyük a Nyugat-balkáni Kulturális Évad programsorozat észak-macedóniai záróeseménye volt.

- hirdetés -

Dr. Dux László, Magyarország szkopjei nagykövete elmondta, hogy a tavasszal indult Magyar Kulturális Heteket egy igazán kiemelkedő eseménnyel szerették volna befejezni, ezért hívták meg a debreceni komolyzenei együtteseket, akik elsősorban Magyarországhoz, a magyar kultúrához kapcsolódó műveket játszottak – óriási sikerrel. Köszönetét fejezte ki ezért Kelemen Barnabásnak és a Somogyi-Tóth Dániel által dirigált debreceni együtteseknek. Hozzátette, hogy a mostani sorozat lezárult, de tervezik a folytatást. A kulturális programok szervezésének célja a magyar kultúra terjesztésén túl a két ország közötti turisztikai kapcsolatok élénkítése is.

- hirdetés -

Somogyi-Tóth Dániel és Kelemen Barnabás – Kodály Filharmónia Debrecen / Derencsényi István

Somogyi-Tóth Dániel karmester, a Kodály Filharmónia igazgató-művészeti vezetője a hangverseny utáni nyilatkozatában elsőként arról beszélt, hogy hatalmas öröm volt számára és a zenészek számára is a közönség reakciója:

a közel csordultig telt hangversenyteremben a műsor minden eleme nyitottságra lelt és óriási tapsot kapott, a koncert alatt több alkalommal és a végén a közönség állva ünnepelt.

Külön kiemelte, hogy fantasztikus volt a szkopjei Nemzeti Filharmónia kiváló akusztikájú, két éve épült Nagytermében az emblematikus magyar zeneműveket játszani, ahol a helyi csapat profi hátteret és körülményeket biztosított a koncert megvalósításához. „A szkopjei Nemzeti Filharmóniával további együttműködést is tervezünk” – tette hozzá a művészeti vezető.

A Kodály Filharmonikusok és Kodály Kórus Debrecen – Kodály Filharmónia Debrecen / Derencsényi István

„Nagy élmény volt Somogyi-Tóth Dániellel és a debreceni együttesekkel ismét együtt dolgozni, az elmúlt napok közös munkájába pedig a szkopjei koncerten túl egy filmforgatás is beletartozott, melyből a német ARTE televízió készít dokumentumfilmet” – nyilatkozta az est szólistája, Kelemen Barnabás. A Kossuth-díjas hegedűművész a hangversennyel kapcsolatban kiemelte, hogy nagyon inspirálóan hatott rá a közönség minden rezdülése, „nemcsak a taps, hanem a hallgatásuk minősége is.”

Ide kapcsolódik:
Álló ováció fogadta Montreux-ben Szentpáli Roland új darabját

„Fantasztikusan megépített koncertteremben játszottunk, egy ehhez hasonlót érdemelne meg a Kodály Filharmonikusok és Kodály Kórus is Debrecenben. Nagyon várom a velük való következő közös hangversenyt is, mely Debrecenben lesz” – tette hozzá zárásul.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X