Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Cziffra Fesztivál Cziffra György már fiatalon is jó ügyek mellé állt

Cziffra György már fiatalon is jó ügyek mellé állt

1937-ben 16 éves volt. Ekkor lépett fel egy olyan jótékonysági rendezvényen, amelyet Bajor Gizi szervezett.

- hirdetés -

„Nem mindennapi érdekességei matinét rendeznek április 18-án, vasárnap a Zeneakadémia nagytermében. Bajor Gizi kezdeményezésére Csodagyermekek — a nyomorék gyermekekért címmel előadást tartanak és ezen a matinén nem kevesebb, mint 250 fiatal művész szerepel.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Bajor Gizi, egy tragikus szerelem áldozata

Hogyan került Bajor Gizi a nyomorék gyermekek közé? Néhány héttel azelőtt meglátogatta Mexikói úti otthonukat és Zinner főorvos kíséretében végigsétált a termen. A főorvos elmesélte a nagy művésznőnek, hogy gazdasági válság fojtogatja a jótékonyságból fenntartott intézményt, 150 nyomorék gyermek tanul az iskolában, ennyiről tudnak nagy nehezen gondoskodni, holott az országban 15.000 nyomorék gyermek szorul támogatásra. Bajor Gizi végigjárta az összes termeket, beszélt e gyermekekkel és megállapította, hogy csupán anyagi eszközök hiányoznak ahhoz, hogy ezek a fiatalkorúak jól érezzék magukat.
Bajor Gizit mélységesen meghatotta a látvány. Búcsúzásnál egy kicsit gondolkozott, majd így szólt, az intézmény igazgatójához:

— Van egy ötletem, talán meg tudom valósítani. Azoknak a gyerekeknek, akiket a sors különösen kitüntetett, össze kellene állni, hogy segítsenek szerencsétlen kis baj társaikon. Rendezek egy csodagyermekmatinét a nyomorék gyermekek javára.

Hatalmas apparátus fogott hozzá a terv megvalósításához és néhány nappal később elkészült a ritka érdekességű program. Kizárólag gyermekek lépnek fel a vasárnapi matinén. Bajor Gizi lesz az egyetlen felnőtt közöttük.”

Az idézet a Magyarország című napilap egyik cikkéből származik, amely 1937. április 14-én adott hírt a műsorról, amelyben olyan ifjú művészek léptek fel, mint Cziffra György, aki az angyalföldi szegénységből pontosan tudta, mit jelent a nélkülözés. Ágyúk és virágok című önéletrajzában így írt: „Tripoliszban egy jó bifsztek gondolata utópiaszámba ment, a penicilliné szintúgy. Előbbi megfizethetetlen volt, utóbbit még fel sem fedezték. Hogy orvost hívjunk, természetesen nem engedhettük meg magunknak.”

Ide kapcsolódik:
Cziffra György 8 évesen került a Zeneakadémiára, neve nem sokáig maradt ismeretlen

A Budapesti Hírlapban az eseményről tudósítás jelent meg: „Csathó Kálmán meleg és közvetlenhangú beszéde vezette be a kedves előadást, amelyen maga Bajor Gizi is közreműködött: Heltai Jenő „Életke” cimű regényének egyik megkapó fejezetét adta elő. A művésznő poétikus ötlete, hogy tehetséges gyerekek állítsák képességeiket a nyomorék gyerekek segítésének szolgálatába, nagy sikert hozott. A matinén szereplő kis művészek között volt Virovai Róbert, a máris neves hegedűs, Cziffra György, akit szintén „fölfedeztek” már s még sok feltűnő zenei és táncos-tehetség. Közreműködött a Bajza-utcai leányiskola énekkara is, Mössmer Árpádné vezetésével.”

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.