Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap „Egy jó zenész, égből pottyant szerencse volt bármelyik mulatónak” - Így kezdett...

„Egy jó zenész, égből pottyant szerencse volt bármelyik mulatónak” – Így kezdett mindent újra Cziffra György

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Cziffra György 1946-ban tért haza a szovjet fogságból. A 40-es évek végének újságjait átlapozva többször találkozunk a nevével: a rádióműsorban – többször észrevehetjük a kitételt: jazzműveket vagy saját feldolgozású jazzműveket zongorázik –, illetve mulatók, lokálok, vendéglők, kerthelyiségek fellépőjeként.

- hirdetés -

Cziffra 1946 szeptemberében hazatért, 1947-től pedig folytatta tanulmányait Ferenczi Györgynél, ám ezzel egyidejűleg – ahogy a 30-as években szintén anyagi okokból már megtette – a pesti éjszakák virtuóza lett. Ágyúk és virágok című önéletrajzában így írt erről: „Kéthétnyi királyi élet után úgy döntöttem, újra a harcmezőre lépek, hogy megszervezzem szakmai visszatérésemet többé-kevésbé csábító munkakörök labirintusában, melyek lehetővé tennék számomra, hogy »megéljek, egyszersmint javítsak a mindenható nép erkölcsein«.

Nem ismertem senkit, ráadásul az ország sem volt olyan helyzetben, hogy megengedhesse magának azt a luxust, amit a független és állandó zenei lét fenntartása jelenti. Ebben az időben mondta Sztálin baráti körben, hogy a komolyzenei koncertek csak arra jók, hogy addig is eltöltsük az időt, amíg egy újonnan aláírt egyezményen megszárad a tinta. Amíg a varsói szerződés aláírására vártunk, a magyar rádió könnyűzenét játszott, amely szerencsére mentes volt az efféle egyházszakadástól. Egy jó zenész, aki egyszerre taltraesett és művelt, égből pottyant szerencse volt bármelyik éjszakai mulatónak.”

Ide kapcsolódik:
„Törlesztenem kell, amit Cziffra Györgytől kaptam”

Első állásajánlatát nem fogadta el, ezt követően egy hétig bolyongott és ajánlkozott a külvárosi kocsmákban, végül a Danaidák hordója nevű helyen kezdett zongorázni – kiegészítő tevékenységként a tulaj arra is megjérte, hogy segítsen neki „manu militari kitessékelni a bajkeverőket, akiket jobban lekötött a rugós késük, mint a korsójuk” –, még a katonai egyenruhájában, mert más öltözéke nem volt.

Mivel a csendőrség a kocsma tulajdonosát letartóztatta, egy hónap után új munka után kellett néznie. Egy hónap alatt azonban sikerült Cziffrának annyi pénzt félretenni, hogy vehetett egy alkalmi öltönyt, így már egészen másképp tudott pódiumra lépni.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X