Papageno Radio
- hirdetés -
Zene Eötvös Péter: „A Pannon Filharmonikusok szívesen veti bele magát a kortárs zenei...

Eötvös Péter: „A Pannon Filharmonikusok szívesen veti bele magát a kortárs zenei feladatokba”

A Pannon Filharmonikusok is csatlakozott azoknak a zenekaroknak a sorába, amelyek egy hosszú távú együttműködés keretében vállalják a közös munkát az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvánnyal, és közreműködnek a mentorkoncertek megvalósításában. A megállapodás részleteiről és az első hangverseny tapasztalatairól Eötvös Péter zeneszerzőt kérdeztük.

- hirdetés -

– Miben áll a jelentősége, hogy a Pannon Filharmonikusok is bekapcsolódik a mentorprogramok lebonyolításába?

- hirdetés -

– Az alapítvány 2018-ban indította el hároméves mentorprogramját az Art Mentor Foundation Lucerne támogatásával. A program egyik alapvető célkitűzése, hogy a pályájuk elején járó fiatal karmesterek és zeneszerzők a művészeti munka mellett a zenekari működésről is tapasztalatot szerezzenek. Így nagyon fontos számunkra, hogy Magyarország jelentős szimfonikus zenekaraival állandó kapcsolatban legyünk, a mentoráltak megismerhessék a munkájukat, hogyan dolgoznak, hogyan állítanak össze egy-egy koncertprogramot.

Számunkra elsődleges a Pannon Filharmonikusok nyitottsága, hogy vállalták a friss, szinte nekik íródó művek bemutatását a bérletes közönségüknek.

– Kapcsolata az együttessel hosszú évekre tekint vissza, 75. születésnapját is velük ünnepelte. Hogyan esett most rájuk a választás?

– Ahogy már említettem, ambiciózus, nagyon nyitott zenekarról van szó, élvezem a közös munkát és nagy örömmel gondolok vissza idei, ünnepi koncertünkre is a Müpában. Mindig is azt éreztem, hogy kellően kíváncsiak ahhoz, hogy az alapítvány mentoráltjaival is dolgozzanak, és szívesen vetik bele magukat kortárs zenei feladatokba.

– A partnerzenekarok kiválasztásánál feltétel volt a kortárs zene előadásában való jártasság?

– A zenekarral szerzett személyes tapasztalat és a kortárs zene iránti affinitás egyaránt meghatározó volt. Reménykedem benne, hogy a mentoráltjaink nem csak egy alkalommal, hanem a jövőben is együtt dolgozhatnak majd a Pannon Filharmonikusokkal, és a karrierjük meghatározó állomása lesz a pécsi próbaidőszak.

– Milyen időtávra tudnak tervezni?

– A Pannon Filharmonikusok a mentorprogram teljes időszakára vállalta az együttműködést, azaz összesen három közös koncertet tervezhetünk, ami nagyon komoly vállalás a részükről, az alapítványnak pedig kivételes stabilitást ad. Folyamatosan tudunk együtt dolgozni, felkészíteni a mentoráltakat a hangversenyre. Izgalmas folyamat, amíg összeáll egy koncertprogram és a szólista személye is kiderül. Vajda Gergellyel közösen igyekszünk a fiataloknak minden lehető segítséget megadni, a próbákon és az előadásokon is jelen lenni.

Ide kapcsolódik:
Vajda Gergely: „A PFZ-nek megvan az ambíciója, hogy korunk zenéje a működésük része legyen”

– Az első koncert november 14-én már le is zajlott. Hogyan értékeli az előadást?

– A zenekar felkészülten és nyitottan fogadta a két mentoráltat. Sokat és koncentráltan dolgoztak a fiatalokkal, a próbákon túl is egyeztettek, javítottak. Egy próbanapot a koncert előtt én is Pécsen töltöttem, így lehetőségünk volt a közös munkára. A mentorkoncert nagy érdeklődés mellett és szép sikerrel zajlott, úgy éreztem, hogy a pécsi közönség kíváncsi volt a fiatalokra és szintén nyitott fülekkel hallgatta az érdekes, újszerű kortárs zenét, főképpen egy olyan szólóhangszert, mint a basszusklarinét, amit Horia Dumitrache virtuózan szólaltatott meg. A szólisták és a két mentorált muzsikus a koncert utáni beszélgetésen nagy elismeréssel nyilatkozott a zenekar magas színvonaláról, a három különböző műfajban mutatott teljesítményükről. Úgy látom, hogy minden résztvevő számára ez egy pozitív esemény volt, amely megalapozta a jövő évi koncert sikerét is.

Mi is ott voltunk a koncerten, beszámolónkat itt olvashatjátok:

Ide kapcsolódik:
„Minden zenének van funkciója" - A PFZ és az Eötvös Alapítvány közös koncertjén jártunk

– Karmesterként és zeneszerzőként milyen távlati tervei vannak a pécsi együttessel?

– Nagy jelentősége van számomra, hogy a Pannon Filharmonikusokkal való kapcsolatom a kölcsönös bizalom jegyében, „családias” hangulatban történik az első közös produkciónk óta. A Senza sangue című operámat Pécsen, Budapesten és Londonban adtuk elő, egy későbbi szerzői estem programja és a koncertek minősége pedig emlékezetes marad mind a pécsi, mind a budapesti közönség számára. Szerencsére a Müpa kitűnő videón rögzítette az előadást, amelyet az M5-ös TV-csatornán lehet majd látni és hallani. A következő közös koncertünk 2021-ben lesz. Ennek a programját később fogjuk meghatározni.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.