Papageno Radio
Címlap Ezek voltak 2019 legnagyobb magyar filmes sikerei

Ezek voltak 2019 legnagyobb magyar filmes sikerei

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

2019-ben is számos sikert értek el magyar filmeseink. Bemutatók, díjak, jelölések – összegyűjtöttük az év fontos mozivászon-közeli eseményeit.

Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjének világpremierje az augusztus 30. és szeptember 3. között megrendezett Telluride Filmfesztiválon volt, ahová magyar filmek közül legutóbb a Saul fia jutott el. Minden bizonnyal ez az egyik legtöbbet emlegetett magyar film mostanság, hiszen az Oscar-várományosok között izgulhatunk érte.

Ide kapcsolódik:
Az Akik maradtak is szerepel az Oscar-díjra esélyes nemzetközi filmek szűkített listáján

A 21. század legjobb filmjei közé válogatták a Saul fiát, és nem mindennapi eseményként magyar filmes készíti a világ első bankjegy-animációját: a Midas útjához a világ minden pontjáról tömegesen szállítják a pénzt. De mit jelent ez pontosan?

Ide kapcsolódik:
Magyar filmes készíti a világ első bankjegy-animációját

Ha animációs film, akkor Rófusz Ferenc alkotását sem felejthetjük el, aki Argentínában nyert díjat Az utolsó vacsora című művével, valamint megírtuk azt is, hogy friss magyar animációs filmek versenyeztek Franciaországban.

Sokan hallottunk a Szép csendben című alkotásról is ebben az évben. „Nagy Zoltán filmje okos és higgadt. Nem ítélkezik, hanem ábrázol, amennyire lehet, objektíven.” Természetesen mi is megnéztük, és Szatmári Róbert beszámolót is írt róla. Tallinnban is bemutatták a filmet,

A Szabó Magda Pilátus című regénye alapján készült filmet négy kategóriában díjazták a Milánói Filmdíjon.

Ide kapcsolódik:
4 díjat nyert egy Szabó Magda-regényből készült film Milánóban

Fontos elismerést kapott Petrovics Eszter Kodály-filmje: A mi Kodályunk nyerte a Hét Domb Filmfesztivál dokumentum kategóriájának második díját.

Az állami támogatás nélkül, művészi elhivatottságból készült Hazug tavasszal debütált a Cannes-i Filmfesztivál egyik kísérőeseményén, ahol a közönség vastapssal fogadta az alkotást. A premier óta pedig már számos sikert ért el a világ legkülönbözőbb pontjain.

Ide kapcsolódik:
New Yorkban is tarolt Kámán Albert kisfilmje - Nézd meg az előzetest

Kámán Albert alkotása ezután három díjat is elhozott a Los Angeles Film Awardsról.

A fiatal filmesek is bizonyítottak idén. Kis Hajni diplomamunkája, a Last Call című rövidfilm nyerte Münchenben a 39. alkalommal megrendezett diákfilm fesztivál a legjobb filmnek járó díját. Molvay Norberté lett a legjobb alkotás 7. Friss Hús rövidfilmfesztiválon.

Ide kapcsolódik:
A legjobb diákfilmnek választották Kis Hajni alkotását Münchenben

Reisz Gábor Rossz versek című filmjét sem felejthetjük el: közönség idén a legjobbnak választotta a 19. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon, ahol még számos alkotást díjaztak. Monori Lili pedig életműdíjat kapott a magyar filmek fesztiválján.

Ide kapcsolódik:
A Rossz versek kapta a közönségdíjat a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon

A Rossz versek elnyerte a legjobb játékfilmnek járó Magyar Filmdíjat is.

A kaliforniai Ojai Filmfesztiválon az Örök tél kapta a Legjobb Nagyjátékfilm díját, de nyert Montreálban, Indianapolisban és Los Angelesben, illetve a Legjobb Európai Tévéfilmért járó Prix Európa-díjat is megkapta, majd a St. Louis Nemzetközi Filmfesztiválon nyerte el a Legjobb Narratív Játékfilmért járó díját Szász Attila rendezése. Gera Marina pedig elképesztő sikereket ért el a filmben nyújtott alakításáért, többek között Nemzetközi Emmy-díjat kapott „A legjobb színésznő” kategóriában. Szász Attila Gulag-filmje Bukarestben is fődíjat nyert.

A Cottbusi Filmfesztivál Dialog-díját nyerte el Szőcs Petra Déva című filmje. A kelet-európai filmeknek kiemelt figyelmet szentelő németországi filmfesztivált minden évben novemberben rendezik meg.

Ide kapcsolódik:
Cottbusban kapott fesztiváldíjat Szőcs Petra filmje, a Déva

Közönségdíjat nyert a Ruben Brandt, a gyűjtő című film Lengyelországban,

A létezés eufóriája című dokumentumfilm a Szarajevói Filmfesztiválon győzedelmeskedett, de a Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete nagydíját is elnyerte.

Ide kapcsolódik:
Szabó Réka dokumentumfilmje nyerte a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját

Három magyar filmet díjaztak a lagówi nemzetközi filmfesztiválon: Bogdán Árpád, Varga Ágota és Schwechtje Mihály alkotásai kerültek a legjobbak közé. Schwechtje Mihály 10 perces kisjátékfilmje, az Aki bújt, aki nem tavaly májusban mutatkozott be a magyar mozikban, és szerepelt idén a 44. Odensei Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon is.

Dobos Tamás kapta Genezis című alkotásért a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a 13 éves filmes, Százados Ábel pedig rögtön Cannes-ban kapott elismerést Soha című kisfilmjéért.

Ide kapcsolódik:
Díjat kapott Cannes-ban a 13 éves Százados Ábel filmje

Az X – A rendszerből törölve című alkotás lett a közönség kedvence Belgiumban a május 5-én véget ért bűnügyi filmek nemzetközi fesztiválján.

Ide kapcsolódik:
Ujj Mészáros Károly filmje közönségdíjat nyert Belgiumban

A Megszállottak című film fődíjas lett Kolkatában; Pozsgai Zsolt filmje Dél-Ázsiában is tarolt. Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje két díjat is nyert a ZagrebDox fesztiválon, Az Úr hangja című legutóbbi Pálfi György-film pedig a legjobb speciális effektek díját hozta el Portugáliából a Fantasporto filmfesztiválról.

Ide kapcsolódik:
Magyar filmeket díjaztak Zágrábban és Portóban

A 19 perces, párbeszéd nélküli, Lidérc úr című alkotást a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, telt házas vetítésen mutatták be.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X