Papageno Radio
Címlap Gertler Teo a verseny legfiatalabbjaként hozta el a nagydíjat Novoszibirszkből

Gertler Teo a verseny legfiatalabbjaként hozta el a nagydíjat Novoszibirszkből

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Szenzációs győzelemmel zárult november 28-án Novoszibirszkben a Fiatal Hegedűművészek IX. Nemzetközi Versenye. Gertler Teo, a Virtuózokból ismert 11 éves magyar-szlovák tehetsége, a verseny legfiatalabb indulója megnyerte korcsoportját, a nagydíjat és a legfiatalabb versenyzőnek járó különdíjat is. Tanárai Perényi Eszter és Ácsné Szily Éva voltak.

A Fiatal Hegedűművészek IX. Nemzetközi Versenye Novoszibirszkben, november 19-28 között zajlott. Ez az egyik legrangosabb szakmai verseny a világon. Háromévente egyszer kerül megrendezésre, és fényes kulturális esemény, nemcsak városi és országos, hanem globális szinten is.

A kilencedik verseny résztvevőit 11 országból válogatták be: Oroszország, Kazahsztán, Japán, Szlovákia, Németország, Franciaország, Ausztria, Ausztrália, Lengyelország, Svédország és Kína. Ennek a versenynek a korábbi nyertesei ma a legkeresettebb művészek között vannak, köztük Zyui Bui Cong (1995), Mihail Simonyan (1998), Nicholas Kokkert (2001), Maya Kisima (2004), Yerzhan Kulibayev (2007), Alex Galikhanov (2010), Monet Hattori (2013), Elvin Ganiev, Ellinor Melon (2016) és más közismert nevek.

Az 1995 óta fennálló verseny három fordulóban zajlott, az összes meghallgatás nyílt volt. 25 fiatal hegedűművész vett részt. A döntőben 12 fő, 6 fiatalabb és idősebb csoport vett részt. A nagy verseny napjain a zsűri és a közönség a fiatal zenészek előadásában összesen 172 zeneművet hallgatott meg. A zsűri elnöke Zakhar Bron professzor volt.

Promóció

X
X