Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Hangolódjunk a karácsonyra Korniss Péter fotósorozatával

Hangolódjunk a karácsonyra Korniss Péter fotósorozatával

Korniss Péter (Kolozsvár, 1937) munkássága az egyik leggazdagabb magyar fotográfiai életmű. Műveit Európa-szerte és az Egyesült Államokban is bemutatták – eddig összesen 17 országban volt egyéni kiállítása. Betlehemesek című fotósorozatában a népszokás városban való megjelenését örökítette meg.

Korniss dokumentarista fotósként alapozta meg a hírnevét, elsősorban a paraszti életforma és kultúra fotózásával Kelet-Európában. A téma az életmű vezérfonala az 1967-ben készített első, széki táncházas képeitől kezdve, az utóbbi évek konceptuálisnak tekinthető, karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó népszokásokat vagy az erdélyi vendégmunkás asszonyokat bemutató fotósorozatokig.

- hirdetés -

A betlehemezés hagyományát ma is sokfelé őrzik és játsszák el minden karácsonykor a Kárpát-medence falvaiban.

2006 óta minden évben Betlehemes Találkozókat rendeznek Magyarországon, Debrecenben, amelynek különlegessége, hogy a távoli falvakból érkezett csoportok a város különböző helyszínein adják elő az ismert népszokást.

Ide kapcsolódik:
Ez a világ legnagyszabásúbb zenés betlehemese

Korniss azt a lehetőséget használta ki, amikor az eredeti, máig élő népszokás a modern városi életforma színterein jelenik meg. A falusi betlehemezők és a városi környezet együttes megjelenítésével és a valóság kínálta elemek elrendezésével, az úgynevezett megrendezett képek stílusában „szembesíti” a hagyományt a jelennel.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X