Papageno Radio
Blogok Várfok30 Nagyszabású kiállítással indul a Várfok Galéria jubileumi évada

Nagyszabású kiállítással indul a Várfok Galéria jubileumi évada

Rozsda Endre Mindenkinek van saját álma című nagyszabású egyéni tárlata zárja a Várfok Galéria idei kiállítási programját és egyben felvezeti a Galéria 30. születésnapját ünneplő 2020-as jubileumi évadot. A Várfok30 blogban kéthetente megjelenő cikksorozatban adunk hírt az év rendhagyó kiállítási programjáról, rendezvényekről, valamint számos érdekességet tudhatnak meg a Galéria történetéről és művészeiről.

„Nem mindenkinek, de Rozsda Endrének van legendája. Az első magyar szürrealista. A magyar művészettörténet nagy ismeretlenje. Breton barátja, Picassoné legjobb magyar tanítója. Rozsda, aki még látta Bartók kezét, és ez megváltoztatta az életét. Európai Iskola, Max Ernst, Párizs, párizsi emberünk” – részlet Esterházy Péter megnyitó beszédéből, mely 1999-ben, Rozsda Endrének a Várfok Galériában rendezett legelső kiállításán hangzott el.

Rozsda Endre: Mindenkinek van saját álma – forrás: Várfok Galéria

A magyar származású, életének jelentős részét Párizsban élő és ott alkotó Rozsda Endre (1913, Mohács – 1999, Párizs) megkerülhetetlen szereplője a 20. századi művészet történetének. Személyében a háború utáni progresszív magyar művészeti csoportosulás, az Európai Iskola egyik alapító tagját tisztelhetjük, aki Párizsban bekerül André Breton és a szürrealisták zárt köreibe, és több fontos, a szürrealizmus szellemiségét és történetét vizsgáló csoportos kiállításon vesz részt, például Kölnben, Münchenben vagy Párizsban.

A Várfok Galériában megrendezett kiállítás apropóját Rozsda Endre halálának 20. évfordulója adja, és a párizsi Rozsda Endre Baráti Kör szeptemberi többnapos programsorozatához kapcsolódva méltó módon kíván megemlékezni a művészről szülőhazájában, Magyarországon is.

Rozsda Endre: Tükröződések VI – forrás: Várfok Galéria

A kiállítás megidézi Rozsda kaleidoszkópszerű, teret és időt magába olvasztó, sűrű motívumokkal átszőtt festészetét, valamint az absztrakt formákat figuratív részletekkel (arcok, önarcképek) ötvöző festményei is fontos szerepet kapnak. Egy újonnan előkerült sorozat, a Tükröződések (Reflets) is kiállításra kerül, az 1980-as években készült kisméretű alkotásokat most láthatja először a hazai közönség.

Rozsda Endre: Cím nélkül (Éteri Isabelle) – forrás: Várfok Galéria

A kiállított festményanyag egy grafikai válogatással egészül ki. A nagyrészt tussal és akvarellel készített alkotások elsősorban Rozsda sajátos szürrealista világát idézik meg: furcsa lények, álomszerű figurák és éteri nőalakok népesítik be a papírlapokat. Rozsda, miután 1956-ban végleg letelepszik Párizsban, nem csatlakozik egyetlen művészi csoporthoz sem, de gondolkodásmódját tekintve a szürrealisták állnak legközelebb hozzá: az álmokat, asszociációkat felszabadító alkotói módszere erősen kapcsolódik az irányzat módszertanához. A papírmunkák által ez a világ tárul fel a kiállítás látogatói előtt.

Rozsda Endre: Mindenkinek van saját álma

Várfok Galéria (1012 Budapest, Várfok u. 11.)

Megnyitó: 2019. december 11. szerda, 19 óra

A kiállítás 2019. december 12. és 2020. február 8. között tart nyitva, kedd–szombat 11 és 18 óra között ingyenesen látogatható.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!