Papageno Radio
Címlap Nyolcan kerültek a Roby Lakatos Improvizációs Hegedűverseny döntőjébe

Nyolcan kerültek a Roby Lakatos Improvizációs Hegedűverseny döntőjébe

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A zene világnapján jelentették be az első, Roby Lakatos Alapítvány által meghirdetett nemzetközi improvizációs hegedűverseny megrendezését. A világhírű magyar művész nevét viselő verseny zsűrijébe a hazai zenei élet prominenseihez időközben Michael Guttman hegedűművész és Eliane Reyes zongoraművész is csatlakozott. December 8-án a nyolc döntős versenyprogramja után hirdetnek majd eredményt.

A két belga művész mellett Nadia Menuhin elnököl, a grémiumba pedig Oláh Vilmos hegedűművész, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, Vásáry Tamás zongoraművész-karmester és Sárközi Lajos hegedűművész kapott még meghívást.

Roby Lakatos 2018-ban hozta létre alapítványát, melynek célja a fiatal tehetségek mentorálása. Karriertörténetében meghatározó szerepet játszott az értő szakmai figyelem, így nemcsak hegedűművészként, de személyes érintettsége okán is fontosnak tartja a felnövekvő generációk fejlődésének és érvényesülésének segítését. E törekvés égisze alatt zajlik az első nemzetközi hegedűverseny, amely ugyan improvizációs versengés, mégsem a jazz műfajra épül.

„A megvalósulását tekintve abszolút 21. századi versenyünkhöz hasonló zenei kezdeményezés nemcsak hazánkban nem volt még, de a világon is ez az első” – emelte ki az alapítvány kurátora és az esemény főszervezője, Farkas Mihály cimbalomművész.

A zsűri az improvizációs készséget és technikát értékelte, a selejtező online zajlott. A versenyzők Roby Lakatos felhívását a verseny hivatalos Facebook-oldalán kapták meg, és ide tölthették fel versenyprodukcióikat, mely a Roby Lakatos által feljátszott dallamra épült.

Ide kapcsolódik:
Erre a dallamra várják az improvizációkat a Roby Lakatos Hegedűversenyen - Videó

A nyolc döntős, Zsigmond Róbert, Solymosi Máté, Léo Ullmann, Duka László, Santiago Vokram Del Gesú, Kökény Tamás, Luanne Homzy és Dawid Czernik, holnap technikai próbát tart, december 8-án azonban már a győzelemért játszanak, egy szabadon választott és három kötelező darabot, kísérőzenekarral. Az első díjas 5000, a második 3000, a harmadik 1000 eurót fordíthat zenei tanulmányaira.

A versenyt a december 8-án, 19 órakor kezdődő nyilvános díjátadó és gálaest zárja a Hagyományok Házában. A műsort vendégzenekar, Ferenczy György és az első pesti rackák nyitja, majd a döntősök és a zsűritagok lépnek színpadra.

Promóció

X
X