Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Esterházy Ők az Esterházy Art Award idei díjazottjai

Ők az Esterházy Art Award idei díjazottjai

Győri Andrea Éva, Nemes Márton és Puklus Péter lettek idén a kétévente odaítélt, összesen 15 ezer eurós (4,9 millió forint) jutalommal járó Esterházy Art Award díjazottjai. A döntősök munkáiból a december 12-i díjátadó után kiállítás nyílt a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban.

- hirdetés -

Az Esterházy Art Award kulturális jelentősége nem csupán a díj odaítélésében, hanem a hozzá kapcsolódó kiállításban is megnyilvánul. A tárlat méreténél, központi szerepénél és a jelölt művészek gondos kiválogatásánál fogva a fiatal magyar művészvilág egyik legátfogóbb összegzésének minősül, így valamennyi jelölt művész alkotása reflektorfénybe kerül.

A független, nemzetközi szakértői zsűri ezúttal 260 pályázatból választotta ki a 25 döntőst. Végül hosszas, konstruktív vita eredményeként született döntés az idei három díjazottról, akik között egyenlő arányban oszlik meg az összesen 15 ezer euró értékű díj.

- hirdetés -

A zsűri értékelése szerint Győri Andrea Éva művészeti gyakorlatában kíméletlenül, ugyanakkor humorral és politikai, valamint poétikus színezettel átitatva foglalkozik a női testtel, a privát és nem privát szféra közötti határok kérdését feszegető, a mai napig meghatározó hatalmi normákkal és tabukkal. Rajzaival, szobraival Győri egyrészt csatlakozik a feminista avantgárd mozgalom tradíciójához, miközben harcosan és optimistán vetíti előre, hogy a megszokott struktúrák bármikor megváltoztathatók.

Nemes Márton a képkritika kortárs műfaját egyszerre vezeti a techno-glamour mélységeibe és „hitetlen Tamás apostol magasságába” – fogalmazott a zsűri, amely szerint Nemes képei tele vannak nyílásokkal, bomlásokkal, ugyanakkor kitörések, színek és szellemi élvezet is jellemzi őket. A művész egyértelműen és gyógyító szándékkal köti össze a közösségi média és a társkereső alkalmazások által ütött sebeket az emberi test sérülékenységével – áll a méltatásban.

Ide kapcsolódik:
Egy korai El Greco-ikont fedeztek fel Kréta szigetén

Puklus Péter térinstallációja meglepő és lélegzetelállító ívet rajzol meg: egyrészt koncentrált fotográfiákat mutat, amelyek a modern-hűvös formanyelv hagyományát követve az emberi test lehetőségeit mutatják be, másfelől nagyméretű vászonképeket és skicceket prezentál gesztusokkal teli, vad festészet formájában – emelték ki a bírálók. Hozzátették, Puklus Péter portréművészete meglepően eleven felületekkel ábrázol: egyszerre a klasszicizmus és az expresszionizmus szépségével.

A díjátadó alkalmából az Esterházy Privatstiftung alapítvány a Ludwig Múzeumnak ajándékozta Lois Weinberger tiroli születésű képzőművész Mezei út, Lackenbachi kastély 2019 című hatrészes alkotássorozatát.

Az Esterházy Art Award – Short List 2019 címmel megnyílt kiállítás 2020. január 26-áig látogatható a Ludwig Múzeumban, majd az idei díjazottak munkái 2020 tavaszán a kismartoni Esterházy-kastélyban is láthatók lesznek, és a tervek között szerepel a korábbi díjazottakat is bemutató németországi kiállítás – jelentették be a szervezők.

A 2009-ben megalapított Esterházy Art Award célja a fiatal, tehetséges magyar művészek felkarolása és a nemzetközi párbeszéd támogatása. A pályázaton festészettel és festészettel határos technikákkal, valamint idén először ezekkel a technikákkal operáló térinstallációkkal lehetett indulni. Az egyenként 5000 euróval jutalmazott díjat kétévente, legalább két és legfeljebb három, 45 évesnél fiatalabb magyar képzőművésznek ítéli oda a független, nemzetközi szakmai zsűri.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.