Papageno Radio
Blogok Fészek Művészklub Zerkovitz, a slágergyáros szerepében: Koltai Róbert

Zerkovitz, a slágergyáros szerepében: Koltai Róbert

Zerkovitz Béla népszerűségét sem a háborúk, sem az egymást váltó rezsimek, sem az azóta ezres nagyságrendben megszülető magyar slágerek nem tudták elhomályosítani. Mi muzsikus lelkek, Asszonykám adj egy kis pihenőt, Lehoznám néked a csillagokat – csak néhány a legismertebb dalok közül, amelyek ezúttal nem önmagukban, hanem egy életrajzi játékban csendülnek fel.

Zerkovitz Béla 1882. július 11-én Szegeden született, és 1948. október 23-án hunyt el Budapesten. A Műegyetemen építészmérnöki diplomát szerzett, de a Nemzeti Zenedében is képzett zeneszerzővé avanzsált. A Magyar Államvasutak alkalmazottja volt, de 1919-ben nyugdíjaztatását kérte, hogy csak zeneszerzői munkásságot folytasson. A Royal Orfeum háziszerzőjeként és művészeti vezetőjeként is működött, igazgatta a Városi Színházat. Dalainak kottái a legnépszerűbbek voltak az első világháború előtti Pesten.

Ide kapcsolódik:
A legpestibb operett mérnök zeneszerzője

Budapest egyik legnépszerűbb komponistája, az igazi, specifikusan pesti nóta megteremtője, kifogyhatatlan a dallamban, a stílusa változatos, ritmusai ötletesek – így dicsérte őt a korabeli sajtó. Sanzonjai, kupléi tették népszerűvé, zenés színpadi darabjai közül a Csókos asszony a legmaradandóbb, nincs színház, amely ne tűzte volna műsorára az operettet.

60. születésnapján így köszöntötte őt Az Újság: „Zerkovitz Béla az élén áll azoknak a dalköltőknek, akik a magyar sanszont megteremtették, népszerűvé és közkedveltté tették. Évtizedeken át úgyszólván ontotta a szebbnél-szebb fülbemászó nótákat, melyek alighogy megszülettek, már az egész főváros dalolta. Vége-hossza nem volna, ha fel akarnánk sorolni csak egy hányadát azoknak, melyektől éveken át visszhangzott Budapest és messze túlélték idejüket. Ezeknek a daloknak nemcsak a zenéjük tipikusan budapesti, hanem a szövegük is, melyek ugyancsak Zerkovitz elméjében születtek és legtöbbször valami aktualitásba kapcsolódtak bele.”

A Fészek Művészklubban december 7-én ez az izgalmas művésszors elevenedik meg Kun Ágnes Anna, Fellegi Balázs és Nógrádi Gergely, valamint a zeneszerzőt megszemélyesítő Koltai Róbert közreműködésével.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!