Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap 223 éve született Schubert - Róla is szól a Lakatlan sziget következő...

223 éve született Schubert – Róla is szól a Lakatlan sziget következő adása

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Lakatlan sziget címmel indult el a Papageno Rádió új, tematikus műsora, amelyben hétről hétre a hazai művészeti élet meghatározó képviselőinek személyes kedvenceit hallhatjátok majd. Az első néhány adásban, így a február 4-én 22 órakor kezdődő sávban is azokat a felvételeket mutatjuk meg, amiket a Papageno csapatának egy-egy tagja vinne magával egy lakatlan szigetre. Íme, Iván Tünde produkciós menedzser személyes playlistje:

Véletlen egybeesés, de a ma éppen születésnapját ünneplő Franz Schubert f-moll fantáziája az első mű, amelynek biztos helye volt zongorás összeállításomban. Ebben a négykezesben minden benne van, amit az életről tudni érdemes, és még annál is több – mondhatnám óriási közhellyel. Sosem fogom igazán megfejteni, de boldog vagyok, amikor egyre-másra újabb részletei fedik fel magukat.

- hirdetés -

Beválogattam egy régi nagy kedvencemet is, Chopin Asz-dúr polonézét Martha Argerich előadásában. Ha megszólal ez a darab, mindig az ő alakja jelenik meg előttem az 1965-ös Chopin-verseny idejéből, azon a régi, fekete-fehér felvételen, amelyen magától értetődő magabiztossággal játssza a legnehezebb futamokat is.

Aki valaha látta ezt a videót, biztosan nem felejti azt a gyönyörű mosolyt, amely a főtéma visszatérésekor tűnik fel az arcán. Szerencsére ugyanezt a zenével való együtt lélegzést, a felfedezés töretlen örömét figyelhettük meg rajta bő ötven évvel később is, a Zeneakadémia Nagytermében tavaly decemberben.

Képzeletbeli lejátszási listámra került még Mendelssohn, Schumann, Ravel és Poulenc egy-egy rövidebb darabja, illetve Sosztakovics 2. zongoraversenyének lassú tétele is, zárásképpen pedig Keith Jarrett legendás The Köln Concert című albumának utolsó része hangzik majd el.

Ide kapcsolódik:
Lukács Miklós Örkényről, Szokolay Dongó Balázs pedig saját kiállításáról beszélt a Papageno Klasszikban

Hallgassátok velünk a már mobilapplikáción is elérhető Papageno Rádió keddenként, 22 órakor kezdődő műsorát. Az applikációt androidra itt, iPhone-ra pedig innen tudjátok letölteni. Ismétlés csütörtökön 15, szombaton pedig 16 órától.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X