Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Debrecen A kis herceget mutatják be Debrecenben

A kis herceget mutatják be Debrecenben

Vranyecz Artúr rendezésében, Barabás Hunor és Bakota Árpád főszereplésével mutatja be Antoine de Saint-Exupéry klasszikusát, A kis herceget a Csokonai Színház. Az előadás, amely az általános iskola alsó tagozatosai számára készült, egy szellemi utazás, párbeszéd a szavak, a mozdulatok, a rajz, a muzsika és a képzelet nyelvén. A kis herceg megnyitja számunkra a galaxist. Egyedi bolygói, mint megannyi drágakő, életünk stációit sugározzák. Üzenetük könnyen érthető és megfejthető, mégis könnyen elfelejthető. De újra és újra megélhető. Gyermekként és felnőtt gyermekként is. A kis herceg mindannyiunk története.

- hirdetés -

Vranyecz Artúr rendező a színházi nézőtérről ismeri a kis herceget. „Emblematikus mondatok foszlányaiból épült ki bennem egy kép a regényről. Felnőtt fejjel akkor talált meg és nyílt meg előttem, amikor apaként olvastam fel a könyvből esténként, már túl az Exupéry regényeivel való találkozásokon. Szerettem a stílusát, világképét, szemléletmódját. Pilótájában éreztem vagány, formabontó jellemét. Most már egy éve, mióta az előadásra készülök, a pilóta, a kis herceg a rózsájával, rókájával, kígyójával, bolygólakóival jelen van az életemben. Ott vagyok velük a sivatagban, ahol a nagy találkozások történnek. Ahol nincs víz sehol, mégis van tökéletes kút és a kútban éltető erő. Bejárom velük a bolygókat, ahol olyan emberek laknak, amilyenek mi vagyunk. Mohók, hiúak, akarnokok, önzők, gyengék, nevetségesen balgák. Reményeim szerint a stábbal egy találkozást hozunk létre. Találkozást a kis herceggel, a pilótával, a mindenséggel, a teljességgel, önmagunkkal.”

- hirdetés -

A miskolci Csodamalom Bábszínházzal koprodukcióban készült előadás látványvilága sokrétű és összetett. A produkció díszlet-és jelmeztervezője, Kiss Borbála szerint a kis herceg történetéről elsősorban az egyszerűség, a tisztaság, a világra való őszinte rácsodálkozás jut eszünkbe. „A történetet hűen szeretnénk színpadra állítani: minden, ami a regényben megjelenik, azt a maga igazságában igyekszünk megmutatni. A mai technikai feltételek lehetővé teszik, hogy a hagyományos színházi díszletek és jelmezek mellett egy különleges animációsorral egészíthessük ki a látványt egy ledfal felhasználásával, amelyhez a szereplők interaktívan viszonyulnak, és a jelmezek között is lesznek bábszerű megoldások. Ezzel egy nagyon izgalmas és szokatlan lehetőség nyílt számunkra, hogy a legkülönfélébb hangulatokkal egy valóságos bolygóközi utazást idézhessünk meg. A képi világban megjelenő absztrakciók és asszociációs lehetőségek a gyermeki képzelőerő és játékosság bevonásával válnak majd teljessé. Az animációban megjelenő tárgyakkal a gyermekek nap mint nap találkoznak: egy gombolyag madzagból, vagy egy egyszerű kartondobozból a legkülönbözőbb világokat teremtheti meg a játékos képzelet. Az előadás vizuális világa erre a belső gazdagságra alapoz: az előadást néző gyermekek alkotókedve nagyon fontos, hisz a képzeletnek hatalmas ereje van.”

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.